NRGreport
Menü

A nagyhatalmak nem tárgyalják újra a klímaegyezményt

A világ és az Egyesült Államok vezető politikusai szinte kívétel nélkül ítélték el az amerikai elnök döntését, amivel felmondta a párizsi klímaegyezményt.

Gyors és határozott reakciókat váltott ki Donald Trump elnök csütörtöki bejelentése, ami szerint az Amerikai Egyesült Államok egyoldalúan felmondja a 2015-ben kötött párizsi klímaegyezményt. A megszólalók közül talán Emmanuel Macron nemrég megválasztott francia köztársasági elnök fogalmazott legerősebben, aki egyértelműen elutasította, hogy újratárgyalják az egyezményt, "nincs B-terv, mert nincs B-bolygónk" - indokolta véleményét a BBC-n olvasható összeállításban. Macron egyébként Angela Merkel német kancellárral és Paolo Gentiloni olasz kormányfővel közös nyilatkozatban is elítélték az egyezmény felrúgását, ami súlyosan veszélyezteti a fenttartható gazdasági fejlődés lehetőségét. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken leszögezte: megingathatatlan az unió elkötelezettsége a megállapodás mellett. "Továbbra is vezetni fogjuk a klímaváltozás elleni harcot" - szögezte le pénteki Twitter-bejegyzésében a bizottság elnöke, hangot adva csalódottságának. Juncker a Politico brüsszeli hírportálnak adott előző esti interjújában hangsúlyozta, egyre fontosabb válik a kapcsolat Kínával, minthogy az Egyesült Államok a jelek szerint el akarja vágni magát a világtól. "Nem tesz túl boldoggá a gondolat, hogy talán szorosabban fogunk együttműködni Kínával, mint ahogyan az amerikaiakkal tudunk. Ez nem illik a régi világképembe" - mondta Juncker, aki korábban "súlyosan elhibázottnak" nevezte Trump döntését - idézte a távirati iroda.

Csalódottságáról beszélt az Egyesült Államokkal szomszédos Kanada miniszterelnöke is, Justin Trudeau szerint országa továbbra is elkötlezett az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett, támogatva a "tiszta" gazdasági növekedést. Elítélően nyilvánult meg Theresa May brit kormányfő is, aki szerint a Párizsban 2015 végén megkötött egyezmény megfelelő keretrendszert biztosított a jövő genereciók jólétének és biztonságának védelmére. 

Donald Trump döntése hazájában is élénk visszhangot váltott ki, több tucat amerikai város és szövetségi állam azonnal ellenvéleményét hangoztatta, és szervezkedni kezdett a klímaegyezményt tiszteletben tartók tábora is - számolt be a távirati iroda. Bill Peduto, Pittsburgh demokrata párti polgármestere úgy reagált: inkább Párizs, mint Washington felé fordul, vagyis inkább ért egyet a párizsi klímaegyezménnyel, mint a washingtoni döntéssel. "Az Egyesült Államok Szíriához, Nicaraguához és Oroszországhoz csatlakozik döntésével, miszerint nem vesz részt a párizsi megállapodásban. Most a városokon a sor, hogy kezükbe vegyék a zöld gazdaság sorsát" - szögezte le a polgármester, aki lényegében Trump beszédének arra a részére reagált, amiben az elnök azzal érvelt: "engem azért választottak meg, hogy Pittsburgh és ne Párizs lakóit képviseljem". 

Pittsburgh polgármestere mellett a massachusettsi Boston, New York és a louisianai New Orleans polgármesterei tettek hitet a párizsi egyezmény mellett. Mindhárom nagyváros polgármestere demokrata párti politikus. A Polgármesterek a Klímavédelemért nevű laza szervezet - amely az Egyesült Államok 61 polgármesterét fogja össze - csütörtökön este nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: tiszteletben tartják és végrehajtják a párizsi megállapodásban foglalt vállalásaikat. New York, Washington és Kalifornia államok kormányzói - szintén demokrata párti politikusok - ugyancsak összefogtak, és az Egyesült Államok Klímavédelmi Szövetsége néven laza szervezetet hoztak létre. "Mivel az elnök engedély nélkül távol maradt e rendkívül fontos emberi törekvéstől, ezért Kaliforniának és más szövetségi államoknak kell előlépniük" - fogalmazott közleményében Jerry Brown kaliforniai kormányzó. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pedig azt ígérte, hogy a három szövetségi állam közösen megvalósítja majd a párizsi egyezményben foglaltakat. Bill de Blasio, New York város polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy Trump ugyan hátat fordíthat a világnak, de ettől még a klímaváltozás nagyon is valós veszély, a döntés erkölcstelen támadás a bolygó valamennyi lakójának biztonsága és egészsége ellen. New York polgárainak nevében ezért elkötelezi magát a párizsi egyezményben foglalt célok betartása mellett. 

Ellenérzésüket fejezték ki az amerikai gazdasági élet egyes befolyásos szereplői is. Elítélte a döntést a General Motors, az Egyesült Államok elsőszámú autógyártó cége. A General Electric vezetője, Jeff Immelt Twitter-bejegyzésében arra buzdította a gazdasági élet szereplőit, hogy a döntés ellensúlyozására a maguk területén tegyenek meg mindent a környezet védelme érdekében. Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla vezetője pedig bejelentette: kilép az elnök gazdasági tanácsadó testületéből.

Forrás: nrgreport, BBC, CNN, MTI