NRGreport
Menü

Katar miatt esnek az olajárak

Elemzők szerint a vezető arab államok és Katar között kialakult konfliktus miatt csökkennek az olajárak a nemzetközi piacokon.

Az északi tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 49,27 dollárra csökkent kedden hajnalra, ami 20 centtel alacsonyabb a legutolsó záróáránál, miközben az amerikai West Texas Intermediate (WTI) olajért 18 centtel kevesebbet, 47,21 dollárt kértek - írta a CNBC a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Elemzők szerint az árak csökkenése egyértelműen arra az aggodalomra vezethető vissza, hogy a Katar és vezető arab államok között kialakult konfliktus alááshatja az OPEC törekvését, ami a piac szigorítását célozza. Mint ismert, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jemen, Líbia és Szaúd-Arábia hétfőn szakította meg diplomáciai kapcsolatát Katarral, belügyeikbe való beavatkozásra, nemzetbiztonsági okokra, valamint terrorszervezetek támogatására hivatkozva.

A diplomáciai lépéseken túl blokkolják Katar tengeri forgalmát is, így az ország nem tud kőolajat és a cseppfolyósított földgázt szállítani megrendelőinek. Bár a napi 620 ezer hordónyi olajtermelésével a legkisebbek közé tartozik Katar az OPEC szervezetében, a konfliktus mégis akadályozhatja annak a megállapodásnak a nyélbe ütését, ami a termelés visszafogását célozza. Greg McKenna, a határidős ügyeket bonyolító AxiTrader képviselője szerint, Katar bojkottja valóban megtörheti az OPEC tagok szolidarítását, elkötelezettségét a szabályozás szigorítására.

Forrás: cnbc