Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Klímaegyezmény: Hawaiit nem érdekli Trump

NRGreport | 2017.06.08. 07:22

Alig néhány nappal azután, hogy Donal Trump amerikai elnök felmondta a Párizsi Klímaegyezményt, egy amerikai állam, Hawaii máris törvényekben rögzítette, hogy tartja magát az egyezmény irányelveihez – írja a Sky News. 

David Ige, az állam kormányzója két törvényt is ellenjegyzett, amelyekkel Hawaii környeztvédelmi szabályozásait a Párizsi Klímaegyezményhez igazítják annak ellenére, hogy Donald Trump néhány napja kilépett a megállapodásból. Ezzel ez az állam lett az első az Egyesült államokban, amely kerülőúton tér vissza az egyezményhez, de várhatóan nem az utolsó. New York, Washington és Kalifornia állam kormányzói ugyanis közös klímaszövetséget hoztak létre, amely szintén tartja magát a párizsi irányelvekhez. 

A Hawaiiban meghozott két törvény közül az első, az 559-es szenátusi törvény kimondja, hogy a klímaváltozás valós probléma és ez lesz a 21. század legnagyobb kihívása. A törvény szövege szerint a szövetségi döntés ellenére az állam törvényhozása támogatja a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseit és harcol a klímaváltozás, valamint ennek a környezetre, a gazdaságra és a közösségek életére gyakorolt hatásai ellen.  

A másik, az 1578-as számú törvény pedig rögzíti, hogy létrehoz egy tanusítvány rendszert a helyi farmerek számára, amely méri és támogatja a káros kibocsátástól mentes növénytermesztés és állattenyésztés elérését – írja a Sky News

Donald Trump a múlt héten jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 148 ország által tető alá hozott Párizsi Klímaegyezményről. A döntésről itt, a nemzetközi reakciókról pedig itt olvashat bővebben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.