Trading

Szaúdi energia miniszter: az olajárakra nincs hatással Katar

NRGreport | 2017.06.12. 10:57

A Katar elszigetelésére tett és a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi diplomáciai lépéseknek nem lesz hatásuk az olajárakra – mondta a CNBC-nek Khalid al-Falih, szaúdi energia miniszter Kazahsztánban. Az energiapiacokon nem lesz változás – tette hozzá. 

Múlt héten Szaúd-Arábia vezetésével több arab ország is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, mivel terrorszervezetek támogatásával vádolják az országot. A szaúdiak azt követelik Katartól, hogy szakítson meg minden kapcsolatot Iránnal, valamint az Muszlim Testvériség nevű terrorszervezettel, utasítsa ki az országból az összes ott tartózkodó Hamasz-tagot, valamint, hogy zárja be az Al-Jazeera hírtelevíziót egyes országokban. 

A diplomáciai bonyodalmakat a katari emír egy állítólagos beszéde robbantotta ki, amelyben kritizálta Szaúd-Arábiát és Donald Trumpot is, aki egyébként néhány nappal korábban tett látogatást az olajmonarchiában. Látogatásakor új katonai szállításokról és szélesebb körű gazdasági együtműködésről is esett szó az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között. 

A konfliktusnak egyelőre kevés hatása van az energia piacokra, de múlt héten két, vélhetően az Egyesült Királyságba irányuló katari LNG-szállító hajó változtatott irányt az Ádeni-öbölben, ami arra utalhat, hogy a diplomáciai vitának inkább a globális gázpiacra lesz komolyabb hatása. 

Khalid al-Falih a CNBC-nek elmondta: Katar is az OPEC tagja, és Doha is aláírta az olajkartell termeléscsökkentésének meghosszabbításáról szóló megállapodást. Ettől függetlenül a katari hozzájárulás a csökkentéshez az akció egészét tekintve nem jelentős. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete a múlt hónap végén jelentette be, hogy kilenc hónappal meghosszabbítják a termeléscsökkentési megállapodást, amelynek mértéke változatlan, napi 1,8 millió hordó összesen. Ebben a megállapodást aláíró OPEC-en kívüli országok termelése is benne van. Az OPEC eredeti, tavaly novemberben tető alá hozott akciója nem váltotta be a hozzá fűzött előzetes reményeket, miszerint a csökkentés segítségével meg lehet szüntetni a globális túlkínálatot, ami nyomás alatt tartja az olajárakat. 

Khalid al-Falih interjújában azt is elmondta, reméli, hogy a Katar körüli problémák hamarosan megoldódnak, de ehhez az első lépéseket a katari kormánynak kell megtennie, az energia miniszter szerint – írja a CNBC

  NRGreport
Címkék
#Katar   #Khalid al Falih   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.