NRGreport
Menü

Egyszerűbb energiafogyasztási címkék a háztartási gépeken

Egy keddi döntés értelmében a vásárlók nemsokára könnyebben tudnak majd energiatakarékos háztartási gépet választani - olvasható az Európai Parlament honlapján megjelent közleményben.

A technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszert 535 szavazattal 46 ellenében 79 tartózkodás mellett hagyták jóvá. Ennek jóvoltából egyszerűbb lesz energiatakarékos gépek révén villanyszámlánkat csökkenteni, a váltás pedig a gyártókat pedig arra sarkallja, hogy még többet fektessenek az energiafogyasztás mérséklésébe.

Az A+/A++/A+++ jelzéseket leváltó rendszer leghamarabb 2019 végétől lép életbe.

Ha az Unió piacán eladott termékek 30%-a a legfelső, vagy 50%-uk az első két energiahatékonysági kategóriába esik, akkor újra változhat a jelölési rendszer - ennek célja az, hogy a jelölési rendszerek lépést tudjanak tartani az energiahatékonyság fejlődésével.

Az új címkék ott lesznek a termékeken és a letölthető, kereshető online katalógusokban, a termékek reklámozáskor pedig az energiahatékonysági információkat mindig fel kell tüntetni. A Bizottságnak a nemzeti hatóságok munkáját és a fogyasztók eligazodását segítő termékadatbázist kell létrehoznia.

Forrás: NRGreport