Szabályozás

Újabb bányászati koncessziós pályázatok indulnak

NRGreport | 2017.06.15. 13:20

A szektor befektetői idén ismét tíz magyarországi területre nyújthatnak be pályázatot bányászati koncessziós jog megszerzésére.

Szénhidrogén-kutatás, -feltárás és -kitermelés céljából 9 területre (Békéssámson, Drávapalkonya, Fedémes, Hatvan, Körösladány, Őrség, Somogybükkösd, Somogyvámos és Tab), míg geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására Gádoros területre jelent meg új felhívás.

A pályázati kiírások a kitöltött koncessziós pályázati azonosító lap benyújtásával, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. A kiírások átvételére a pályázat benyújtási határidejét megelőző napig van lehetőség.

Az egyenlő elbírálást biztosító magyar nyelvű pályázati eljárásban továbbra is részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény által meghatározott szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is.

A pályázatokat 2017. szeptember 25-én (Gádoros, Békéssámson, Drávapalkonya, Fedémes és Hatvan területre) és szeptember 26-án (Körösladány, Őrség, Somogybükkösd, Somogyvámos és Tab esetében) 10 és 12 óra között lehet személyesen benyújtani. Az eredményes pályázat benyújtásához a lehetséges befektetőknek a részvételi díj befizetésén túl pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidőt megelőző napig. 

A feltételeknek megfelelő pályázatokat a nemzeti fejlesztési miniszter által létrehozott Minősítő Bizottság bírálja el a benyújtási határidőt követő 90 napon belül. A koncessziós szerződések megkötésére a koncesszió megadásáról szóló eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre, amit a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthat.

A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 évig tart. Amennyiben a nyertes pályázó valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen és késedelem nélkül teljesíti, az elnyert koncesszió egy alkalommal, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével, pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható.

A pályázati felhívások és a hozzá kapcsolódó további információk elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu), megtalálhatóak az Európai Unió Hivatalos Lapjának C187-es lapszámában (http://eur-lex.europa.eu/) és két magyarországi országos napilapban is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.