NRGreport
Menü

A Gazprom szerint az amerikai LNG-nek ágyaznak meg az új szankciók

A Gazrpom szerint az Oroszország ellen a napokban bejelentett új amerikai szankciók valójában az amerikai LNG-exportáló cégek érdekeit szolgálják, amelyek az orosz cég rovására szeretnék növelni európai piaci részesedésüket. 

Szerdán az amerikai szenátus megszavazta az Oroszország elleni újabb szankciókat, mivel azzal vádolják Moszkvát hogy beavatkozott az elnökválasztásba. A lépéssel elsősorban orosz energetikai projekteket céloztak meg - idézi a Reuters hírügynökséget az Oilprice.com

Ami a szankciók bevezetését illeti, az Egyesült Államok nem is titkolja, hogy ezek célja az Európának szánt amerikai LNG-szállítások elősegítése - mondta Alexander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató helyettese. 

Az amerikai földgázcégek mindent megtesznek, hogy piacot találjanak Európában, ez a törekvés ráadásul megegyezik az európai országokéval is, amelyek függetlenedni szeretnének az orosz gázszállításoktól. Vlagyimir Putyin, orosz elnök és az Európai Unió külpolitikája Szíria, Ukrajna és más területeken is élesen szembekerült egymással az utóbbi időben, a reménybeli új energiaszállító partnerek megtalálása pedig jelentősen csökkentené az orosz befolyást Európában. 

A szenátus által megszavazott szankciók még nem léptek életbe, ezt előbb Donald Trump elnöknek is jóvá kell hagynia aláírásával. A szankciókat Ausztria és Németország is ellenezte, mivel a két államot is büntetéssel fenyegetik, amiért orosz gázt vásárolnak. 

Medvegyev csütörtökön azt is bejelentette, hogy minden szükséges anyagi forrás a rendelkezésre áll európai partnereiktől a Nord Stream-2 gázvezeték megépítéséhez. A vezeték Ukrajna elkerülésével szállítana orosz gázt Európába. A vezeték várhatóan 2019-ben áll majd üzembe és segítségével 27,5 milliárd köbméterrel nő az Európába jutó földgáz mennyisége - írja az Oilprice.com.  

Az amerikai LNG lehetséges európai térnyeréséről és ennek akadályairól az NRGreport is írt. A cikket itt olvashatja. 

Forrás: Oilprice.com, NRGreport