NRGreport
Menü

Katar továbbra is szállít gázt az Emírségeknek

A kialakult diplomáciai vita és a szerződésben lévő, vis maiorra vonatkozó kitétel ellenére Katar folytatja a gázszállításokat az Egyesült Arab Emírségekbe. 

Két héttel azután, hogy több arab ország is megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, Szahad al-Kaabi, a Qatar Petroleum vezérigazgatója azt mondta az Al Jazeerának, hogy Katar továbbra is teljesíti a szerződésben vállalt gázszállítási kötelezettségeit az Egyesült Arab Emírségekkel szemben. 

A vezárigazgató elmondta, hogy a két ország közötti gázszállítási szerződésben ugyan van egy vis maior klauzula, Katar azonban egyéb okok miatt mégsem függeszti fel a szállításokat. A két országot egyébként a Delfin-gázvezeték köti össze, a szerződés szerint ezen érkezik a katari gáz az Emírségekbe. 

A mostani blokád tulajdonképpen vis maiornak minősül, de ha elzárnánk a gázt, az nagy károkat okozna az Egyesült Arab Emírségeknek és mindenek előtt az ország lakóinak, akiket mi testvéreinknek tekintünk. Ezért úgy döntöttünk, hogy jelenleg nem élünk ezzel a lehetőséggel - mondta al-Kaabi a dohai központú tv társaságnak egy vasárnap sugárzott interjúban. 

A Delfin-gázvezeték nemcsak az Egyesült Arab Emírségeket, hanem Ománt is összeköti Katarral és naponta mintegy 2 millió köbméter gáz jut el rajta az Emírségekbe. 

Korábban egyébként az emírségekbeli Sharjah National Oil Corp. vezérigazgatója is azt mondta, hogy nem számít a katari gázszállítások leállítására a diplomáciai vita ellenére - írja a CNBC

Forrás: CNBC