NRGreport
Menü

Venezuelával együtt zuhan Kuba

Alaposan megsínyli a venezuelai olajipar összeomlását Kuba, ahol lázasan keresik az olajínség felszámolásának lehetséges módjait.

Kuba - a Szovjetunió szétesését követően - az 1990-es években vált függővé a venezuelai olajszállításoktól, amikor a nyomott áru energiahordózóért cserébe nagy számban küldött szakemebereket, orvosokat, mérnököket a dél-amerikai országba. Jelenleg Kuba energiafogyasztásának több mint kétharmada származik külföldről, a "békeidőkben" Venezuela napi százezer hordó olajat szállított a szigetországba. A gazdasági visszaesés és a politikai nyugtalanság miatt Venezuela olajkitermelése 40 százalékkal esett vissza az elmúlt három évben, amit jócskán megsínylett a kubai gazdaság és társadalom is. Az áramszünetek elkerülése végett a havannai kormány rendeletben 50 százalékkal csökkentette az állami vállalatok és szervezetek villamosenergia-, illetve üzemanyag-felhasználását - olvasható az oilprice.com írásában.

A súlyos válsággal küzdő Kuba két irányból próbálja pótolni a hiányzó olajat. Egyrészt felgyorsítják a szigetországban az olajlelőhelyek felkutatását. Az ausztráliai Melbana Energy Ltd. becslése szerint az egyik potenciális olajlelőhely akár 637 millió hordónyi olajat is rejthet, melynek kutatására jövőre 30 millió dollárt kívánnak áldozni. 

A másik segítség - a régi barát - Oroszországból érkezhet, egy tanker már le is szállított 250 ezer hordónyi olajat annak a szerződésnek a keretében, amit az állami Rosneft kötött Havannával, s ami 1,9 millió hordó olaj leszállításáról rendelkezik. Moszkva ugyanakkor azt is világossá tette, hogy Kubának készpénzzel kell fizetnie, amennyiben nincs pénz, olaj sem lesz - figyelmeztettek.

Forrás: oilprice.com