NRGreport
Menü

Duplázott az amerikai olajexport

Az elmúlt hét évben az Egyesült Államok olaj-és olajtermék-kivitele több mint duplájára nőtt. 

2010 és 2016 között az amerikai kőolaj- és kőolajtermék-export több mint kétszeresére nőtt, napi 2,4 millió hordóról 5,2 millió hordóra, derül ki az Energy Information Administration (EIA) legfrissebb jelentéséből, amit az oilprice.com ismertetett. Mint ismert, Barack Obama amerikai elnök még 2015 decemberében engedélyezte, hogy az Egyesült Államok növelhesse olajkivitelét, amit követően olajszállító tartályhajók vették célba Európa, Ázsia és Észak-Amerika kikötőit. 2017 februárjában rekordot döntött az export, összességében 1,1 millió hordónyi olajat és üzemanyagot vittek ki az országból. 2010-hez képest a motorbenzin kivitel 126 százalékkal nött meg, a termék legnagyobb vásárlója Mexikó volt. Talán kevéssé ismert adat, hogy az elmúlt öt évben az Egyesült Államok déli szomszédja az amerikai benzin-kivitel 44-53 százalékát jegyezte le. 

Emlékezetes, hogy az Amerikai Egyesült Államok még a múlt század 70-es éveiben állította le kóolajexportját, miután a közel-keleti arab országok embargóval sújtották az USA-t, az Izraelnek nyújtott amerikai politikai és katonai támogatás miatt. Az embargó nyomán az egekbe szöktek az olajárak, s az amerikaiaknak olyannal kellett megismerkedniük, mint azelőtt soha: kigyózó sorokkal a benzinkutaknál, s hogy csak korlátozott mennyiségben vásárolhattak üzemanyagot. A hetvenes évek közepe, vége óta persze nagyot fordult a világ, és az Egyesült Államok olajimportőrből lassan újra exportálóvá vált nem utolsó sorban a technológiai fejlődés nyomán.  

Bejött a pala

Még tavasszal írtuk, hogy két éve nem látott magasságba emelkedett az USA palaolaj-kibocsátása, ami számokra lefordítva 5,2 millió hordót jelentett májusban az amerikai Energia Hivatal adatai szerint. Ez az adat 2015 óta a legmagasabb érték év elejéhez képest 438 700 hordós emelkedést jelent. A palaolaj-kibocsátás megnehezíti az OPEC helyzetét, miközben éppen az olajkitermelési kvótacsökentés meghosszabbítása a kérdés. A szaúdi energia miniszter azt nyilatkozta, hogy a kitermelők “nagyon jól” be tudják tartani az OPEC megállapodásban aláírtakat és a piac jó úton halad a kiegyensúlyozódás felé, ami persze csak részben vált be, hiszen az olajárak 10 hónapos mélypontjukra zuhantak júniusra.

Permian mezők a csúcson

Májusban napi 2,4 millió hordóra emelkedhet a Permian mezők olajkitermelése az Amerikai Energiaügynökség (EIA) jelentése szerint. Tavaly január és idén március között három hónap kivételével folyamatosan nőtt a terület kitermelése, még úgy is, hogy a hazai nyersolaj ára csökkent. Mialatt más régiókban visszaesett a kitermelés mértéke, a Permian mezők az amerikai nyersolaj termelés egyre nagyobb hányadát adta. Az emelkedő olajárak miatt a terület még mindig vonzó a termelők számára, amit a kutak száma is tükröz. Idén áprilisra 340-re emelkedett az öbölben található olajkutak száma, amely az Egyesült Államokban működő olaj- és gáznyerő helyek 40 százalékát teszi ki. A Permia mezőn található kutak száma 2014 év végén 568 volt, 2016 tavaszára 134-re esett vissza.

Az új kutak több mint fele a Permian mezőkhöz tartozó ötven megyéből mindössze öt területén nyíltak. Tavaly november ezen öt megye termelése adta a terület össztermelésének 42 százalékát, a növekedés várhatóan folytatódik.

Gyökeresen átalakuló piac

Az olajpiac fundamentumai drasztikusan megváltoztak az elmúlt egy évtizedben - olvasható az Erste Bank egyik elemzésében. A korábbi sémák és alapvetések – rugalmatlan kínálat és kereslet, örökké tartó áremelkedés a szénhidrogének véges jellegéből fakadóan, az olajszállítások fő iránya és az OPEC szerepe – alapjaiban megváltoztak. Az USA nem konvencionális olajtermelés egy évtized alatt nulláról 4,5 millió hordó/napra nőtt, ami gyökeresen megváltoztatta a globális kőolaj piac jellegét. Ez az új kitermelési mód kínálati sokként érte a piacot, ráadásul egészen más karakterisztikával rendelkezik, mint a hagyományos kitermelés.

Forrás: oilprice.com/nrgreport