NRGreport
Menü

A spanyolok is nyögik a klímaváltozást

Több mint ötven éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén - írta az El País napilap.

Ana Casals, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a két napja véget ért meteorológiai tavasz átlagos hőmérséklete 15,4 Celsius-fok volt, 1,7 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Mint mondta, márciusban 0,9, áprilisban 1,9, májusban pedig 2,4 Celsius-fokkal mutattak a normálisnál magasabb értéket a hőmérők. A legmelegebb tavaszi napon, május 24-én 37,6 fokot mértek a galíciai Orense városában - tette hozzá. A szakember csodálkozásának adott hangot, hogy ilyen tendencia mellett bárki kétségbe vonhatja a globális felmelegedést.
    
A dél-európai országban a tavasz nemcsak meleg, de száraz is volt. A március és május közötti időszakban átlagosan négyzetméterenként 133 liter eső esett, ami 23 százalékkal kevesebb az ilyenkor megszokottnál.
    
A meteorológusok ezek alapján nagyon meleg nyárra, az átlagosnál fél-egy fokkal magasabb átlaghőmérsékletre számítanak Spanyolországban - olvasható az újságban. Az első nagyobb nyári hőhullám már el is érte az országot, csakúgy, ahogy Európa jelentős részét. Több országban rekordokat döntögető hőség tombol, Spanyolországban 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel várhatóan vasárnapig marad a kánikula.

Forrás: MTI