Címlap

Bill Ford: a mobilitás alapvető emberi joggá válhat

Végh Zsófia | 2017.06.28. 06:00

A mobilitással kapcsolatos problémák megoldására fókuszál a Ford, ehhez kell kiválasztani, fejleszteni a megfelelő technológiát, amely az emberek életét könnyíti meg – véli Bill Ford, aki a Ford igazgatósági elnöke.

Alapvető emberi joggá válhat a mobilitás, ha nem oldódnak meg egyhamar a közlekedéssel kapcsolatos problémák, Bill Ford, Ford igazgatósági elnök és vezérigazgató szerint, akivel az Atlantic Council amerikai kutatóintézet munkatársa beszélgetett a közelmúltban a cég stratégiájáról. Könnyen ilyen helyzet állhat elő, ha megfelelő közlekedési eszközök, infrastruktúra híján vidéken, fejlődő országokban az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás vagy az élelmiszerek szállítása ellehetetlenül. A városi közlekedés túlzsúfoltsága szintén válaszút elé állítja a városvezetőket – ezért elsősorban a mobilitási kérdések megoldására fókuszál az amerikai autógyártó. Azt, hogy pontosan milyen meghajtású járművek futnak az utakon már öt év múlva, még nem tudni, mondta Ford. Az elektromos autók térnyerése mellett a hidrogén-cellás járművek fejlesztése is sokat ígér, de ’világmegváltó’ felfedezésre nem nagyon számít a Ford vezér a következő néhány évben. Ahelyett, hogy a rendelkezésre álló, vagy fejlesztés alatt álló technológiákra összpontosítanánk, az embert tartjuk szem előtt: a legfontosabb ugyanis az, hogy milyen célokat szeretnénk elérni a mobilitás segítségével, mondta.

Jó példa erre az önvezető járművek területe. Piacra juttatásukban nem a technikai problémák megugrása a legnagyobb kihívás: az autók működéséhez szükséges hardver és szoftver kifejlesztésével nem lesz gond Ford szerint. Az etikus működési feltételek és szabályok megalkotása sokkal komolyabb fegyvertény. Végig kell gondolni például, hogy egy vészhelyzet során hogyan döntsön az autó arról, hogy utasát, vagy tíz járókelő életét védje. Egyetlen gyártó sem teheti meg, hogy a többiek bevonása nélkül programozza be a járművet ilyen esetekre. A társadalmi vonatkozások sem hagyhatók figyelmen kívül. A mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól már most beszélnünk kell. Mi történik a kamion-, taxi-, Uber-sofőrökkel, futárszolgálatokkal– a kormányoknak foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel, tette hozzá. Az önvezető autók piaca földrajzi helyzettől, használótól is függ. Leginkább a városi ingázók között válhatnak keresetté, ezek a sofőrök szívesen töltik hasznosabban idejüket. A városi infrastruktúrától, városvezetéstől, utaktól, stb. függően eltérő mértékben terjednek majd el.

(Forrás: Ford Magyarország)

Az iparág komoly átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évben a több évtizedes nyugalom után. Az informatika és a gyártás már összefügg, s az autógyártók sem képesek egyedül továbblépni. Korábban a Ford, és más autógyártók sem feltétlenül kerestek közös pontot az informatika ágazattal. Mára ez megváltozott; a vállalatok együttműködnék és versenyeznek egymással, a startupok pedig tovább árnyalják a piacot, mondta.

Hogy működése hatékonyabbá váljon, a vállalat a közelmúltban finomított stratégiáján, s több területen vezetőt váltott. Egyetlen cég erőforrásai sem végesek, a fejlesztések ugyanakkor sok erőforrást emésztenek fel, többek között ezzel magyarázta Ford a változtatásokat. A meghajtások mellett az intelligens megoldásokon, szoftverek fejlesztésén is dolgozik a cég házon belül, valamint startupokkal.

Korábban is a vevő állt a középpontban: ma azonban nemcsak arra kell figyelnünk, hogyan akarnak közlekedni, vezetni az emberek, hanem arra is, hogyan akarják élni az életüket. A cég és az egész iparág számára ez a legnagyobb változás és kihívás, mondta Ford. 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.