Trading

Váratlan fordulat a széntermelésben

NRGreport | 2017.06.28. 08:58

Az idei év első öt hónapjában, a korábbi évek trendjével szembemenve nőtt a széntermelés a világ három legnagyobb szénfogyasztó országában. 

A világ három legnagyobb szénfelhasználó államában, az Egyesült Államokban, Indiában és Kínában is nőtt a kibányászott szén mennyiségbe 2017-ben, amivel megfordult egy évek óta tartó trend. 

A három országban együttesen idén májusig 6 százalékkal nőtt a szénkitermelés éves összevetésben. A legdrámaibb változás az Egyesült Államokban ment végbe, ahol nem kevesebb mint 19 százalékkal bővült a termelés az év első öt hónapjában – közölte az Amerikai Energia Minisztérium. Amint arról az NRGreport is beszámolt, Donald Trump amerikai elnök a beiktatása előtt és kampánya során is többször ígéretet tett az amerikai szénipar felélesztésére. Trump beiktatása előtt, 2016-ban 6,5 százalékkal csökkent a világ széntermelése, a legnagyobb visszaesés pedig épp az Egyesült Államokban, valamint Kínában következett be. 

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó iparági szakértők szerint ugyanakkor Trumpnak csupán marginális szerepe van a termelés bővülésében, ehelyett sokkal inkább az amerikai energiapiacok változása, az új kínai energiapolitika, valamint India azon törekvése játszik ebben szerepet, hogy az elmaradott, vidéki településekre is eljuttassa az elektromos áramot. 

Az amerikai szénkitermelés idei növekedésével párhuzamosan a globális szénfogyasztás is bővül, elsősorban az ázsiai országoknak köszönhetően – mondta az AP hírügynökségnek Xizhou Zhou, a pekingi IHS Markit elemzője. A szakértő szerint az idén kezdődött növekedés a fogyasztásban egészen a 2020-as évek közepéig folytatódhat.   

Az Egyesült Államok, Kína és India biztosítja a világ teljes széntermelésének kétharmadát és a két ázsiai ország a saját termelésén felül is importál szenet, hogy kielégítse a mutatkozó keresletet. India széntermelése az elmúlt években erősödött meg, miután az ország miniszterelnöke, Narendra Modi vázolta az elmaradott települések elektromos árammal és csatornázással való ellátásának tervét. 

A szén elsődleges szerepe a klímaváltozás gyorsításában mára közismert: a teljes károsanyag-kibocsátás mintegy 41 százaléka köthető össze a szén elégetésével, a Global Carbon Project szerint. 

Donald Trump június elején jelentette be, hogy kivonul a Párizsi Klímaegyezményből, amelynek egyik célja épp az amerikai és általában a globális szénfelhasználás csökkentése és ezzel együtt a megújulók, valamint a földgáz szerepének növelése lenne. Trump egyik hivatkozási alapja épp India volt az egyezmény felmondására, az elnök szerint ugyanis míg Indiának engedélyeznék a szénfelhasználás megduplázását, addig az Egyesült Államokban gyakorlatilag a teljes szénszektor tönkremenne – írja az Oilprice.com

  NRGreport
Címkék
#India   #Kína   #szénbányászat   #szénipar   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.