Trading

Megállíthatatlan palaolaj

NRGreport | 2017.06.29. 11:41

2025-re az amerikai palaolaj-termelés elérheti a napi 9 millió hordós szintet.

Az elkövetkező években óriási mértékben növekedhet az amerikai palaolaj-kitermelés, 2025-re naponta akár a 9 millió hordót is elérheti a felszínre hozhatnak – derül ki a McKinsey Energy Insights legfrissebb előrejelzéséből. Ehhez persze az is kell – teszik hozzá a jelentés készítői -, hogy a West Texas Intermediate ára 2019-re elérje/meghaladja a 60-70 dolláros szintet, ami számos tényezőtől függhet, amiről itt írtunk. 

Amikor 2014-ben az olajárak bezuhantak, velük együtt került mélypontra a palaolaj-kutatások száma is, 30 dolláros áron egyszerűen nem volt gazdaságos a kitermelés. Tavaly óta viszont több, mint kétszeresére nőtt a kutatási fúrások száma, miközben a technológia is jelentősen fejlődött. A McKinsey Energy Insights elemzőinek várakozási szerint 2021-ig a kutatófúrások száma évente 20 százalékkal nöhet, miközben a kitermelt olaj mennyisége 12 százalékkal bővülhet évről-évre. Az elmúlt időszakban az üzemeltetők 5 napra csökkentették a fúrás átlagos idejét, a kezdeti termelési mutatók pedig 33 százalékkal javultak. 

Az előrejelzés szerint a Permian mező lesz a legígéretesebb a következő 10 évben is, mérete, a piacok közelsége és a meglévő infrastruktúra miatt, még akkor is ha az elmúlt időszakban a kitermelés költségei 30 százalékkal növekedtek. A palaolaj kitermelés növekedésének 47 százalékát a Permian adja majd – vélik az elemzők az energyvoice beszámolója szerint.

Néhány hete írta az nrgreport, hogy két éve nem látott magasságba emelkedett az USA palaolaj-kibocsátása az EIA akkori adatai szerint, májusban ez 5,2 millió hordót jelentett. Ez az adat 2015 óta a legmagasabb érték, év elejéhez képest 438 700 hordós emelkedést jelent.

  NRGreport
Címkék
#Egyesült Államok   #palaolaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.