Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Palaolaj: 45 dollár a kritikus szint?

NRGreport | 2017.07.04. 09:15

Vannak arra utaló jelek, hogy kifullad az amerikai palaolaj-kitermelés robbanásszerű növekedése – vélik iparági szakértők.

Múlt héten, ha csak kettővel is, de visszaesett az amerikai olajkút-fúrások száma, először történt ez az elmúlt félév során. Természetesen korai lenne még megmondani egy adat alapján, hogy tendenciáról beszélhetünk-e, de az biztos, hogy ha tartós lesz a csökkenés, akkor az felfelé hajtja majd az olajpiac árait.

Az is leszűrhető, hogy a palaolaj kitermelés további növekedése lefékez, ha az olajárak hordónként 45 dollár alatt vannak. A palaolaj amolyan hinta szerepet látszik betölteni, felfelé és lefelő mutató kínálatával egyensúlyozza ki a piacot. Vannak persze, akik vitatják hogy így lenne, de ha az elkövetkező hetekben megjelenő adatok azt mutatják majd, hogy lassul a palaolaj kitermelés, akkor megkockáztatható, hogy a 40-50 dolláros szint közepe az a küszöbérték, amikor a palaolaj "be- és kikapcsol".

Van egy másik adat is, ami megerősítheti a 45 dollár körüli olajárszint és az amerikai palaolaj-kitermelés alakulása közötti kapcsolatot. A kinti energiahivatal jelentése szerint a június 23-ával záruló héten az Egyesült Államok olajtermelése 100 ezer hordóval esett vissza, ami a legnagyobb csökkenés egy év alatt. Finomabb információk inkább a havi adatokból szűrhetők le, amelyek több hónapos késéssel jelennek meg, de irányadóbbak. Ezek szerint áprilisban az olajkitermelés napi 9,083 millió hordóra csökkent a márciusi 9,107 millió hordóról, 2017-ben ilyen először fordult elő. Igazából még ez sem bizonyít semmit, de ha ez egy trend kezdete, akkor az alaposan felboríthatja azt a várakozást is, hogy jövőre 10 millió hordóra emeljék a napi kitermelést. 

A lassulás és a termelés visszaesése megingatná azt a meggyőződést is, hogy 40 dollár alatt is növelhető a palaolaj kiaknázása. Rengeteg kitermelő cég büszkélkedik azzal, hogy nyomott árak mellett is működőképesek, egyesek állítják, hogy még 30 dollár alatt is megéri a kitermelés, azonban ez csak néhányukra igaz, nem az iparág egészére. Az sem mellékes, hogy a hagyományos kutak hozama évente 5 százalékkal csökken, a palaolajnál a visszaesés nagyobb mértékű, ami esetleg szintén az össztermelés mérséklődésének irányába mutat. Bár további adatokra van szükség, de megismételhető, hogy a növekedés küszöbértéke a 45 dolláros szint körül mozoghat. Természetesen a termelés lassulása magasabb árakat eredményezhet, ami aztán újra meglendítheti a kútfúrásokat – írta az oilprice.com. 

A találgatások száma persze elég nagy. Néhány napja írtuk, hogy elkövetkező években óriási mértékben növekedhet az amerikai palaolaj-kitermelés, 2025-re naponta akár a 9 millió hordót is felszínre hozhatnak – derül ki a McKinsey Energy Insights legfrissebb előrejelzéséből. Ehhez persze az is kell – teszik hozzá a jelentés készítői -, hogy a West Texas Intermediate ára 2019-re elérje/meghaladja a 60-70 dolláros szintet.

Azzal a gondolattal is eljátszottunk, hogy valójában mennyire életszerű Donald Trump azon elképzelése, hogy az Egyesült Államokat az olajpiac meghatározó szereplőjévé emelje. Kétségtelen – írtuk -, hogy amerikai palaolaj- és palagáz-kitermlés felfuttatásával az Egyesült Államok sokkal jelentősebb szereplővé vált az olajárak meghatározásában, de a korlátok is érzékelhetők. A termelés és az export nagyobb felfuttatásához magasabb árak kellenének, ami aztán a kínálat növekedése miatt újból mérsékelheti az árakat. A tartós növekedés helyett ezért inkább arra lehet számítani hogy felfelé és lefelé tartó periódusokban mérsékeltebben bővül majd a kitermelés.

  NRGreport
Címkék
#Egyesült Államok   #palaolaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.