Fenntarthatóság

Fokozatosan leáll a belső égésű motorokkal a Volvo

NRGreport | 2017.07.06. 10:37

A Volvo bejelentette, hogy 2019-ben megjelenő új modelljei elektromos meghajtásúak, vagy hibrid motorokkal szereltek lesznek. A svéd autógyártó néhány év alatt teljes egészében leállítja a belső égésű motorok gyártását. 

A bejelentés nem jelenti azt, hogy a jelenleg is gyártásban lévő, hagyományos meghajtású modellekkel leállna a vállalat, de a következő években bemutatandó új modellek közül egyre többet szerelik majd környezetbarát motorokkal. Ezzel a Volvo az első a nagy autógyártók közül, amely hivatalosan is bejelentette a belső égésű motorok gyártásának a végét. 

Mindez egyedül a vásárlókért van – mondta Haka Samuellson, a cég elnök-vezérigazgatója. Az emberek egyre nagyobb számban igénylik az elektromos meghajtású autókat és mi szeretnénk megfelelően válaszolni ezekre a jelenlegi és jövőbeni igényekre – tette hozzá. 

2019 és 2021 között a cég öt teljesen új, elektromos meghajtású autót dob piacra, ezek közül három Volvo, kettő pedig Polestar márkanévvel fut majd. Utóbbiak magasabb kategóriájú modellek lesznek. A Volvo bejelentése nem részletezi, hogy pontosan milyenek lesznek az új modellek, de annyi tudható, hogy a társaság a Tesla konkurenciájának szánja ezeket. 

Az autógyártók egyébként az elmúlt években látványosan kiálltak a klímaváltozás elleni küzdelem mellett és több vállalat is közleményben ítélte el, hogy Donald Trump, amerikai elnök kiléptette országát a Párizsi Klímaegyezményből. 

A Ford például közleményben jelentette ki, hogy a cég szerint a klímaváltozás valós probléma és eltökélt abban, hogy modelljeinek mindegyike, illetve gyárai is megfeleljenek a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó követelményeknek. A Ford azt is közölte, hogy folyamatosan fejleszti elektromosautó-kínálatát és a következő években 13 új elektromos modellt dob majd piacra. 

Hasonló szellemben nyilatkozott Elon Musk, Tesla-vezér is, aki Trump döntését követően lemondott a kormányzati tanácsadói pozíciójáról – írja az Oilprice.com.  

  NRGreport
Címkék
#elektromos autó   #Volvo  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.