NRGreport
Menü

Gázmegállapodást kötött Lengyelország és Horvátország

Az észak-déli gázfolyosó létesítését elősegítő megállapodásokat írtak alá pénteken lengyel és horvát cégek Varsóban Andrzej Duda lengyel és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök jelenlétében.

A lengyel és a horvát elnök aznap kétoldalú tárgyalást folytatott a lengyel fővárosban. Grabar-Kitarovic társszervezője volt a 12 közép-európai és balkáni ország alkotta Három Tenger Kezdeményezés előző napi varsói államfői csúcstalálkozójának, amelyet Donald Trump amerikai elnök részvételével tartottak.

A megállapodásokat aláíró lengyel és horvát cégek a logisztika, valamint a vasúti és tengeri közlekedés terén tevékenykednek. A Három Tenger Kezdeményezés keretében megvalósuló együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást látott el kézjegyével Marek Gróbarczyk lengyel tengergazdasági és belső utak minisztere, valamint a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára. 

Andrzej Duda a horvát vendégével tartott pénteki közös sajtóértekezleten hangsúlyozta: a Három Tenger Kezdeményezés alapvető feladata a - Balti-, Adriai- és Fekete-tenger közötti - térség infrastrukturális és energetikai fejlesztése. Trump részvétele arra vall, hogy a kezdeményezés "fontos és komoly, óriási jelentőségű (...) az Európai Unióra nézve is, valamint a transzatlanti viszonyok szempontjából" - vélte a lengyel elnök.

Emlékeztetett, hogy az észak-lengyelországi, swinoujsciei gázkikötő júniusban fogadta az első amerikai cseppfolyósítottgáz-szállítmányt. "Remélem, hamarosan a horvát gázkikötő is megépül Krk szigetén" - mondta Andrzej Duda.

Kolinda Grabar-Kitarovic reményét fejezte ki, hogy Trump részvétele a varsói csúcson megnyitja az utat az előtt, hogy a kezdeményezéshez amerikai cégek is csatlakozzanak. Elmondta, hogy a Három Tenger térségéhez tartozó országok eddig mintegy 45 millió euró értékű, a megvalósítás különböző fázisában lévő megállapodásokat kötöttek. Többségüket uniós alapokból fedezik - mondta, hozzáfűzve: más finanszírozási forrásokat is kell keresni.

Ebben az összefüggésben megemlítette a térségbeli üzleti fórum létrehozásáról aláírt előző napi megállapodást. Ez adja majd a horvát elnök szerint a kezdeményezés fő erejét. "Mi, elnökök, egy informális platformot ajánlunk fel, a konkrét lépéseket a vállalkozóktól várjuk" - mondta.

Trump varsói jelenlétét illetően Grabar-Kitarovic kijelentette: a térség államai nem keresnek semmiféle elismerést, legitimációt. "Az EU tizenkét szuverén tagállama vagyunk, Trump részvétele viszont jelzi, milyen fontos kezdeményezésről van szó" - hangsúlyozta a horvát elnök.

Forrás: MTI