Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Korai még leírni a benzinmotort

NRGreport | 2017.07.10. 09:22

Elsősorban az elektromos autók gyártásának jövedelmezősége szab határt annak, hogy belátható időn belül átvegyék az uralmat a gépjármű-piacon.

Noha a Volvo múlt héten bejelentette, hogy 2019 után már nem értékesítenek tisztán belsőégésű motorral szerelt személyautót, iparági szakértők szerint botorság lenne azt gondolni, hogy végleg búcsút inthetünk a benzines vagy dízel gépjárműveknek. A belsőégésű szerkezetek több mint száz éve hajtják a járműveket, és ez még évtizedekig így is lesz. "Nehéz lenne olyan technológiát találni, ami jobban megfelelne az autóknak" – mondta Rebecca Lindland, a Kelley Blue Book szakelemzője, hozzátéve: abszolút túlzó az a feltételezés, hogy teljes mértékben leírhatók a hagyományos motorok.

Persze, nem kétséges, hogy az elektromos járművek egyre népszerűbbek, áruk fokról-fokra versenyképesebb. Lindland és más szakértők szerint több tényező is arra felé tereli az autóipart, hogy nagyobb mértékben alkalmazzák az elektromos motorokat, így a szigorodó környezetvédelmi szabályozások vagy az önvezető járművek iránti igény. Azonban a benzinmotorok teljes mellőzése igen nehéz lesz, ha nem lehetetlen – vélik.

Az elektromos autók gyorsabb térnyerésének legfőbb akadálya az ágazat jövedelmezősége. Három hónapja a Tesla tőkeértékben hiába vette át az elsőséget (amit a GM most visszavett) a General Motors és a Ford előtt Amerikában, de profitról nem képes beszámolni éves jelentésében. A hagyományos gyártók milliószám értékesítik autóikat, milliárd dolláros bevételek mellett, miközben még nem láttunk olyat, hogy nyereség legyen az elektromos járműveken – állítják. Csak nemrég történt, hogy versenyképes áron tudtak olyan járművet kínálni, amelynek hatótávolsága meghaladta a 200 mérföldet, azonban a múlt év végén bemutatkozott Chevrolet Bolt, és a most szalagra került Tesla 3-as is kezdetben vastag veszteséget okoz befektetőiknek. Az elektromos autók gyártásának költségei ugyan fokozatosan csökkennek, de nem olyan ütemben mint más tecnológiáké, ráadásul a litium-ion akkumlátorok előállítása drágul. A tisztán elektromos járművek piaci részesedése pedig az akkumlátor költségeihez köthetó – mondja Ron Cogan, a Green Car Journal szerkesztője és kiadója. Eközben a benzinüzemű autók sokkal hatékonyabbá válnak az új technológiáknak és felhasznált anyagoknak köszönhetően. "Nem számítok arra, hogy hamarosan elbúcsúzunk a belsőégésű motoroktól" – szögezte le Cogan.

Amúgy a Volvo sem azt jelentette be, hogy teljes mértékben kiiktatja kínálatából a benzines vagy dízel autókat, a tervek szerint sok hibrid meghajtású lesz a palettán. A kínai kézben levő svéd autógyárnak egyébként sincs jelenleg tisztán elektromos modellje. Az sem mellékes, hogy a Volvo inkább a kis-közepes szegmensben található a gyártók között, a maga éves 500 ezer darabos kibocsátásával. Ha 2020-ra valóban sikerül feltornázni éves kapacitását 800 ezer darab autó gyártására, még akkor is csak 1 százalékos piaci részesedéssel bír majd. "Ha a General Motors, a Toyota vagy a Volkswagen jelentett volna be hasonlót, arra felkaphatnánk a fejünket" – mondta Lindland, de erről még nincs szó – tette hozzá a CNN által közölt írásban.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.