NRGreport
Menü

Martin: a Siemens nem egy merev nagyvállalat

Vállalatok | Végh Zsófia | 2017-07-10 08:00

A csökkenő fogyasztás, az energiaellátás decentralizációja vagy az elavult erőművek cseréje új technológiák bevezetésre készteti a gyártókat is. Az egyik vezető globális szereplő, a Siemens rugalmasságának is köszönheti, hogy versenyben van, s számos technológia kidolgozásában és kivitelezésében az élen jár, mondta lapunknak a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin.

A közelmúltban jelentette be a Siemens Magyarország, hogy bővíti Power and Gas üzemét Budapesten. Miért került sor erre?

A bővítés oka az, hogy a turbinalapát gyártói kapacitásait Magyarországra koncentrálja a cég. Itt lesz a cég turbinalapát kompetencia központja. 

Bár az energia iránti kereslet a fejlett világban stagnál vagy csökkent, a gázturbinás és kombinált ciklusú erőművekre továbbra is szükség van. A nagy megújuló energia erőművek zöme időjárás- és napszak függő, hektikusságukat ki kell egyenlíteni, amire a nagy teljesítményű, kombinált ciklusú erőművek alkalmasabbak a leginkább. Ráadásul károsanyag-kibocsátásuk a legalacsonyabb a fosszilis erőművek között. A meglévők megtartása mellett az elavult erőműveket is ki kell váltani újabb, nagyobb hatékonyságúakkal – a mai legmodernebb erőművek hatásfoka már meghaladja a hatvan százalékot, környezetterhelésük is kedvezőbb, hiszen közel feleannyi gázból tudunk villamos energiát termelni, mint korábban. 

A válság óta óvatosabbak a befektetők, nem szívesen vágnak bele óriásméretű beruházásokba, a rendelkezésre álló pénz is kevesebb. Új technológiára viszont szükség van, hirtelen érkezhetnek nagyobb megrendelések, rövidebb határidőkkel. Hogyan alkalmazkodik ezen új feltételekhez a cég?

A decentralizált energiatermelés szerepe az energiamixen belül folyamatosan nő. Kisebb teljesítményű gáz- és gőzturbinás erőművek egyre nagyobb mértékben termelnek energiát – ez egy olyan technológiai változás, mellyel minden cég szembesül. A Siemens Svédországban található, ipari gázturbinákat gyártó egysége csúcsra van járatva, és vállalatunk a növekvő igényekre a Rolls-Royce gázturbina üzletágának felvásárlásával is válaszolt. Olyan fúziókra került sor az iparágban, melynek eredményeképpen egyre kevesebb és nagyobb szereplő alakul az ágazatban. 

A Siemens messze nem az a merev nagyvállalat, amilyen kép a multikról az emberekben él. Magyarországon különösen nem az. A vevők igényei valóban megváltoztak –  prompt rendelések, azonnali válaszok –, és megváltozott az energiatermelés struktúrája is. Rugalmas, gyorsan reagáló, teljesítményét le- és fel szabályozni képes erőművekre van szükség. Ebben igazán erős a Siemens. A válság előtt egy erőmű egészen más üzemeltetési feltételekre épült, mint amelyeket a mai magyar piac elvár. A Siemens az erőművekkel, azok üzemeltetőivel közösen dolgozik azon, hogy üzemvitelük rugalmasabb legyen, a terhelésváltozási sebesség javuljon, s megfeleljenek a MAVIR igényeinek. 

Szükség van arra, hogy újra tervezzenek bizonyos rendszereket?  

Régebben a cég csak nagy erőművek kulcsrakész kivitelezését vállalta. Ma a régióban is van egy kompetencia központunk, amely kisebb gázturbinás ipari erőműveket kulcsrakészen tud építeni. Hulladékégető erőműveket is vállalunk ilyen feltételekkel. Magyarország legmodernebb, legjobb hatásfokkal bíró kombinált ciklusú erőművét szintén a Siemens építette fel és adta át „kulcsrakészen”. 

2007-tel szemben, amikor az építkezést megkezdtük, ma a cél az, hogy minél alacsonyabb legyen a „minimum load” terhelés, amellyel be tud lépni a hálózatba, és minél nagyobb legyen a fel- és leterhelési sebessége. A MAVIR irányítása alatt az erőmű folyamatosan üzemel. 

A fogyasztói igények hazánkban évente két-három százalékkal változnak, viszont a csúcsterhelések kitolódnak, például nyáron a klímaberendezések működése okán. Tehát a gázturbinás blokkoknak van helyük a hazai rendszerben, főként a következő években leálló régi erőművek miatt. Paks II. kapacitásfenntartó beruházás – a meglévő atomerőmű leállása után biztosítja az energiát. A jogszabályi háttér miatt a megújulók közül elsősorban a biomassza, és a napenergia erőművek terjedése várható. 

Milyen új megoldások, erőművek állnak rendelkezésre, amelyek képesek rugalmasan kielégíteni a mai energiaigényeket? 
 
Az olyan nagy energiafogyasztású ipari üzemekben, ahol villamos energia- vagy hőigényt saját erőművekkel fedezik, számos Siemens energiatermelő berendezés van. Ezek hosszútávú karbantartását is mi végezzük, melynek igen fontos része, hogy javuljon a hatásfok és a rendelkezésre állás is. Nagy hazai vegyipari vállalatok is energiaigényes technológiai bővítések előtt állnak. A Siemens rendelkezik a megfelelő technológiákkal – jó eséllyel indulhatunk tehát esetleges energetikai tendereken.  

Előre tudják-e jelezni, hogy milyen igényeknek kell öt vagy tíz év múlva megfelelniük? Tudnak-e előre tervezni a gyorsan változó iparági környezetben?

Nem a kérdőjel sok, hanem az alternatíva. Itthon évi 2-3 százalékos az energiafelhasználás növekedés, a fejlett világban szintén lassú, a fejlődő országokban viszont jelentős növekedés tapasztalható, az összesített változás tehát megawattban nem érdemi. Változás az energiatermelésben és a rendelkezésre álló technológiákban van. Sokkal szélesebb körű igényeket kell kiszolgálni, az energiamix változása miatt. Az alkalmazható technológiák száma is megsokszorozódott. Az unión belül is minden ország maga dönti el, milyen energiamixből válogat. A legjobb példa erre Franciaország és Németország: előbbi főként atomenergiára szavaz a következő harminc évben, míg Németország a következő évtizedben ki fog vonulni a nukleáris termelésből. Nincsenek globális módszerek és szolgáltatók, akik minden igényt egy központból ki tudnak elégíteni.

Egy világpiacra termelő vállalat, mint a Siemens, mégis mi alapján választja ki, hogy milyen technológiát fejleszt tovább?

A cég azon szegmensekre fókuszál, ahol a hozzáadott érték igen nagy. A Siemens magas minőségű termékeket gyárt, s ahol magas a hozzáadott érték, ott hajlandó kulcsrakész fővállalkozóként komoly tendereken indulni. Naperőműveknél például, ahol a panelek és a vasszerkezet teszi ki az erőmű zömét, fővállalkozást nem végzünk. Jelen vagyunk viszont a hálózati csatlakozás berendezéseivel, transzformátorokkal. Egy hulladékégető telepítésekor, amelyhez a cég rendelkezik kazánnal, turbinával, generátorral, villamos rendszerekkel, irányítás technikával, stb. - ott fővállalkozunk. 

Jó példa még a szélenergia. A Siemens volt az első cég, amely olyan off-shore szélturbinát telepített, aminek teljesítménye meghaladta a hét megawattot. A Siemens világvezető az off-shore szélerőművek területén, míg a Gamesa, amellyel a Siemens szélturbinákkal foglalkozó üzletága nemrégiben egyesült, a szárazföldi rendszerekben kiemelkedő. Ezzel az összeolvadással egy igen erős cég alakult. 

Az interjú második részében a Siemens Magyarország bizonyos területeken betöltött egyedi helyzetéről, a hazai szakember-utánpótlásról és képzésről, valamint egy Magyarországon folyó világszinten is egyedi fejlesztésről olvashatnak.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport