Címlap

A katari feszültséget oldaná Tillerson

NRGreport | 2017.07.11. 08:17

Az amerikai külügyminiszter egy titkos egyezségnek is utánajárna.

Az amerikai Rex Tillerson külügyminiszter a héten Katarban tartózkodik, hogy megpróbálja az arab államok közötti feszültséget oldani és véget venni az ország elleni blokádnak. Katart a közel-keleti terrorizmus támogatásával vádolták meg szomszédjai, ezért alakult ki a feszültség a térségben hetekkel ezelőtt. A terrorizmus elítélésére és annak támogatásának megakadályozására 2013-ban és 2014-ben Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Katar között titkos megállapodás született, a Riyadh Egyezmény, ennek akar utánajárni az amerikai miniszter.

Ahogy korábban írtuk, négy Katar ellen embargót hirdető ország elküldte 13 pontból álló felszólítását, amely valószínűleg feldühíti Dohát és tovább élezi az évtizedek óta nem látott válságot a térségben. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 10 napot adtak Katarnak, hogy eleget tegyen követeléseiknek, melyek között szerepel az Al Jazeera médiatársaság leállítása, az Iránnal való diplomáciai kapcsolatok mérséklése, a török katonai bázis fejlesztésének befejezése. Azt is elvárják Katartól, hogy szüntesse meg kapcsolatait a terrorista szervezetekkel, ne avatkozzon be a négy ország belügyeibe, és hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy állampolgárságot ad az említett négy ország polgárainak. 

Arab országok még június 5-én döntöttek embargó bevezetéséről Katarral szemben, arra hivatkozva, hogy Doha támogatja a terrorizmust, és destabilizálja a térséget. Katar, amely csak Szaúd-Arábiával határos szárazföldön, visszautasította a vádakat, indokolatlannak és alaptalannak nevezve azokat.

  NRGreport
Címkék
#Katar   #Rex Tillerson  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.