Trading

Átalakítja az LNG a földgáz világpiacát

NRGreport | 2017.07.13. 10:13

Az Egyesült Államok gáztermelésének növekedése az elkövetkező öt évben forradalmat fog okozni a cseppfolyósított gáz (LNG) szállításával Ázsiába, Európába és a Közel-Keletre.

Az amerikai LNG-export növekedése gyökeresen átalakítja a következő öt évben a földgáz világpiacát, miközben a kereslet súlypontja az energiatermelésről az ipari felhasználásokra helyeződik át, aminek viszont messze ható következményei lesznek mind a szén-dioxid-kibocsátás, mint a globális energiaellátási biztonság terén – állapítja meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön kiadott "Gas 2017" öt éves piaci prognózisa.

A globális földgázkereslet évi 1,6 százalékkal nő a következő öt évben az IEA (International Energy Agency) prognózisa szerint, a felhasználás így 2022-re évi 4 ezer milliárd köbméterre emelkedik a 2016-os 3630 milliárd köbméterről. A növekmény 40 százalékát a kínai kereslet adja majd, a növekedés motorja pedig az ipari felhasználás lesz az energiatermelés helyett, ahonnan a megújuló energiaforrások szorítják ki a földgázt.


    
A termelés növekedéséhez pedig az Egyesült Államok járul majd hozzá 40 százalékos részesedéssel. 2022-re az Egyesült Államok már 890 milliárd köbméter földgázt termel majd és ezzel egy ötödét adja a globális termelésnek. Az amerikai termelés növekedésének a felét a belföldi – elsősorban ipari célú – felhasználás veszi majd fel, a másik fele pedig cseppfolyósított formában (LNG) világpiaci exportra kerül. Az Egyesült Államok az LNG-exportban 2022-re már a világpiaci elsőségért fog vetekedni Katarral és Ausztráliával. 

"Az Egyesült Államok már most is a világ legnagyobb gáztermelője, és az elkövetkező öt évben nagyobb ütemben fogja növelni kitermelését, mint bármelyik más ország" – mondta Keisuke Sadamori, a Nemzetközi Energiaügynökség piacért és biztonságért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy évente 3 százalékkal bővül majd az amerikai teljesítmény – olvasható a The Guardian cikkében. Texas partjain három óriási LNG-terminál épül több tízmilliárdos költséggel a gázexport növelése érdekében. A múlt hétvégén először érkezett amerikai LNG az Egyesült Királyságba, az ország gázigényének felét fogják kiszolgálni ezen a nyáron. Ez csak néhány héttel történt azután, hogy megindult az LNG-szállítás Lengyelországba, amivel az orosz gáztól való függést kívánják mérsékelni. Bár Európa is számít az LNG-re, a legnagyobb keresletet várhatóan Ázsia támasztja, Kína a növekmény 40 százalékát viheti el, hogy Peking kormányzati szándékának megfelelően csökkentsék a nagyvárosok légszennyezettségét a szénerőművek kiváltásával. 
    
Az LNG-kínálat növekedését a kereslet növekedése egyensúlyozza ki, a földgáz-cseppfolyósító terminálok száma és kapacitása gyarapodik, ezzel párhuzamosan pedig az LNG-beszerzésekre támaszkodó országok száma a 2005-ös 15-ről az idén 39-re emelkedik. Mindez a felhasználók számára előnyös módon komoly kihívás elé állítja a földgáz-világpiac hagyományos üzleti modelljét és távvezetékes ellátásra épülő szerkezetét – állapítja meg az IEA öt éves földgáz-világpiaci prognózisa.

  NRGreport
Címkék
#Egyesült Államok   #gázexport   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.