Fenntarthatóság

Az öko-innovációt erősítenék az unióban

NRGreport | 2017.07.14. 09:27

Cél, hogy a tagországok vezető szerepet tölthessenek be a környezetvédelmi ipar és szolgáltatások világszintű piacán.

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei az észt EU-elnökség szervezésében 2017. július 13-án, Tallinnban tanácskoztak. A magyar delegációt V. Németh Zsolt környezetvédelmi államtitkár vezette. Az öko-innováció erősítése és a körforgásos gazdaság célkitűzése lehetőséget nyit arra, hogy az Európai Unió és tagországai vezető szerepet tölthessenek be a környezetvédelmi ipar és szolgáltatások világszintű piacán. A kis- és középvállalkozásokat is be kell vonni ebbe a folyamatba, hogy részt vehessenek az öko-innovációs fejlesztésekben.

A környezetvédelemért felelős uniós vezetők egyetértettek abban, hogy ösztönözni szükséges a termékek ún. „digitális útleveleinek” széles körű elterjesztését. Az egyes termékek összetevőiről szóló információk bemutatása hozzájárulhat a termékek élettartamának növeléséhez. Az összetevőkkel kapcsolatos információhiány gyakran gátja a minőségi újrafeldolgozásnak. Egy ilyen dokumentum növeli a bizalmat a termék iránt, hiszen információt tartalmaz az alkotóelemek eredetéről, nem veszélyes és veszélyes komponenseiről, valamint a szétszerelés, újrafeldolgozás és ártalmatlanítás módjáról. A tárcavezetők arra is kitértek, hogy a zöld megközelítés a közbeszerzések tekintetében is előmozdítja a környezetvédelmi újításokat és az erőforrás-hatékonyságot.

Az öko-innovációval kapcsolatos intézkedések végrehajtásának elősegítése érdekében Magyarország Kormánya 2011-ben fogadta el a 2020-ig szóló Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiát. A Kormány célja, hogy hozzájáruljon a magyar innovatív technológiák piacképességének javításához, a vállalkozások versenyképességének növeléséhez mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. Fontos, hogy az innovációval rendelkező környezetvédelmi cégek számára megfelelő bemutatkozási és kapcsolatépítési lehetőségek nyíljanak, valamint az aktuális támogatási és pályázati lehetőségekről elérhetőek legyenek az információk – olvasható a kormany.hu-n.

  NRGreport
Címkék
#Európai Unió   #ökoszisztéma  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.