Trading

Bemutatkozott az új energiatőzsde

NRGreport | 2017.07.21. 11:23

A HUPX Csoport július 19-én tartotta meg első olyan workshop-ját, amelynek a főszereplője a HUDEX volt. A több, mint 70 résztvevőt számláló rendezvényen számos hazai és régiós piaci szereplő képviseltette magát.

A találkozót a HUPX Zrt. vezérigazgatója, Tóth Péter nyitotta meg, aki a köszöntőjében átfogó képet festett le az új energiatőzsde megalapításáról és a kitűzött célokról. „A jövőben is számítunk partnereink pozitív és aktív részvételére, valamint támogatására. Bízunk benne, hogy ügyfeleink a HUDEX indulását követően is elégedettek lesznek a szolgáltatásainkkal.”

A HUPX Csoport a változásokra a jogi kötelezettségen túl, jelentős lehetőségként is tekint, amelynek a megragadásával az ügyfelek igényeit szeretnék kielégíteni, hogy egy cégcsoporton belül legyen lehetőségük kereskedni mind az árampiacon, mind a gázpiacon jelenleg elérhető termékekre. A balkáni régióban továbbra is refernciaárként tekintenek a magyar PhF piacokra; ennek a státusznak a megőrzése továbbra is kiemelt célja a cégcsoportnak.

A HUPX vezetőségének tagjai részletesen ismertették a vonatkozó jogi hátteret, a piac felépítését, a termékeket, valamint a kereskedési folyamatot. A leendő piaci tagok továbbá tájékoztatást kaptak a csatlakozási feltételekről is.

A megváltozott európai uniós szabályrendszereknek eleget téve, 2018. január 3-ától jelentős változások lépnek életbe a villamos energia szervezett piacot működtető HUPX Zrt. és a földgáz szervezett piacot működtető CEEGEX Zrt. történetében is. A jelenleg futures piacokon (PhF) kereskedett fizikai leszállítású ügyletek a MiFID II. néven ismert (az EU tagállamaiban alkalmazandó, a pénzügyi eszközök piacairól szóló) szabályozás hatálya alá fognak tartozni. Ennek értelmében a PhF piacon történő kereskedés az újonnan alapított HUDEX Energiatőzsde Zrt. keretein belül fog történni, míg a Spot piacok működtetése a jelenlegi struktúrában folytatódik tovább a HUPX-en és CEEGEX-en.

Az ajánlatokat az Európa szerte ismert és megbízhatónak tekintett Trayport GlobalVision platformján lehet majd megtenni, ahogy ez a jelenleg működő a PhF piacokon is történik.

Az elszámolóház szerepét a villamos energia ügyletek tekintetében a European Commodity Clearing AG (ECC) fogja betölteni, aki a HUPX piacok termékeinek tőzsdei és tőzsdén kívüli tranzakcióinak klíringjét és elszámolását is teljesíti. A földgázpiaci ügyletek esetében ugyanezt a tevékenységet a Keler Zrt. fogja ellátni, ahogy teszi azt jelenleg is a CEEGEX termékeket illetően.

A villamos energia szegmensen pénzügyi elszámolású termékek kereskedhetők majd, azonban kereskedő felek nyitott pozíciójától függően továbbra is lesz lehetőség fizikai leszállításra, mégpedig a HUPX DAM piacán. Ennek következtében a villamos energia DAM kereskedési rendszer az eddigiek mellett további két portfólióval egészül ki; a heti és havi fizikai leszállítási igényekhez szabva. A gáz szegmens tekintetében nem lesz változás; a kereskedés kizárólag fizikai leszállítással történhet, ami a CEEGEX keretein belül zajlik majd. 

A cél, hogy a magyar energiatőzsdék átalakítása a jogszabályi elvárásoknak megfelelően történjék. Ugyanakkor, a háttérben zajló előkészületek során a HUPX Csoport hasonló figyelmet szentel a piaci szereplők igényeinek és elvárásainak megvalósítására is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.