NRGreport
Menü

Beperelte az amerikai kormányt az Exxon Mobil

Az amerikai pénzügyminisztérium 2 millió dolláros bírságot szabott ki az Exxon Mobil olajvállalatra, mert az semmibe vette az Oroszországgal szembeni amerikai szankciókat még abban az időben, amikor a jelenlegi külügyminiszter, Rex Tillerson állt a vállalat élén. Válaszul az olajcég beperelte az Egyesült Államok kormányát a bírság eltörlése érdekében. 

A minisztérium szerint az Exxon 2014 májusában sértette meg a szankciókat, amikor szerződéseket írt alá az Igor Szecsin vezetése alatt álló állami energicéggel, a Rosznyefttel. Az Egyesült Államok feketelistára tette a régóta Rex Tillerson üzleti partnerének számító Szecsint, válaszul Oroszország ukrajnai akcióira és a Krím bekebelezésére - írja az Energy Voice

Ugyanebben a hónapban Tillerson úgy nyilatkozott, hogy cége általánosságban ellenzi az Oroszországra kivetett szankciókat, mivel azok megítélésük szerint nem hatékonyak. Az Exxon máig fenntartja álláspontját, hogy nem követett el szabálytalanságokat. 

Néhány órával a 2 millió dolláros bírság bejelentése után a texasi központú Exxon Mobil beperelte Steven Mnuchin pénzügyminisztert és az amerikai kormányt. A cég szerint a kormány egyértelműen azt mondta a cégeknek, hogy a Rosnyefttel kötött üzleteket engedélyezi, kizárólag Szecsin volt tiltólistán. 

Tiilerson már külügyminiszterként nyilatkozta, hogy kitart az Oroszország elleni szankciók mellett és azok mindaddig érvényben maradnak, amíg Moszkva meg nem változtatja ukrajnai politikáját, illetve, vissza nem adja a Krímet. Ettől függetlenül felmerül a kérdés, hogy vajon Tillerson képes-e arra, hogy hitelesen betartassa a szankciókat és rábeszélje erre az európai országokat is? 

A Pénzügyminisztérium szerint ugyanakkor Tillersonnak tudnia kellett arról, hogy az Exxon két leányvállalata szerződést írt alá Szecsinnel. Az Egyesült Államok Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatala, az OFAC szerint az Exxon jelentős károkat okozott lépésével a szankcióknak. 

A cég és a kormány közötti vita tulajdonképpen arról az értelmezésbeli különbségről szól, miszerint a szankciók üzleti, vagy személyes kapcsolatokat tiltottak meg Szecsinnel. Szecsint egyébként az Exxon-szerződések aláírása előtt néhány héttel tette feketelistára az amerikai kormányzat. 

Az Exxon keresetében azt állítja, hogy az Obama-adminsztráció által bevezetett szankciók csak az egyes emberekkel való kapcsolatot tiltották meg, és nem érvényesek az esetlegesen ilyen személyek által vezetett vállalatokkal kötött megállapodásokra. Az amerikaiak szerint Szecsin egyébként közreműködött az ukrajnai krízis eszkalálódásában, ezért került személye tiltólistára. Az olajcég azt is kiemelte, hogy a pénzügyi tárca szóvivője szerint is megengedhető egy amerikai vezérigazgató számára, hogy részt vegyen a Rosznyeft igazgatósági ülésén Szecsin társaságában, feltéve, ha egy ilyen találkozó nem köthető személyesen Szecsin üzleti érdekeihez. Kifejezetten a Rosznyeft ellen egyébként ebben az időben nem voltak érvényben szankciók.  

A minisztérium szerint ugyanakkor az amerikai kormányzat sosem mondta az Exxonnak, vagy más vállalatnak, hogy a szakmai megállapodások kivételt képeznek és ezeket nem érintik a szankciók. A kormány azt is megjegyezte, hogy a tárca honlapján határozottan figyelmeztették az amerikai vállalatokat, hogy ne kössenek meg olyan szerződéseket, amelyeket az ellenoldalról a listán szereplő oroszországi személyek írtak alá. 

Az Exxon két leányvállalatának elnökei és Szecsin összesen nyolc hiteles okmányt jegyeztek ellen 2014 májusában. Ugyanebben a hónapban Neil Duffin, az Exxon Mobil Development - szintén egy Exxon leányvállalat - elnöke több megállapodást is kötött az orosz féllel arról, hogy a cég folytatja a Szahalin-szigetén már megkezdett olaj- és gáz projektet. Az aláírási ceremóniáról egy fénykép is megjelent a Rosnyeft honlapján. Az aláírást követően néhány nap múlva Tillerson azt mondta az Exxon éves közgyűlésén, hogy a vállalat határozottan ellenzi a szankciókat. 

Tillerson egyébként éveken keresztül meghatározó szerepet játszott a szahalini üzlet fejlesztésében, ráadásul már több mint egy évtizeddel külügyminiszteri kinevezése előtt személyesen is ismerte Szecsint és Vlagyimir Putyin orosz elnököt - írja a lap. 

Forrás: Energy Voice