Fenntarthatóság

Egyelőre nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord

NRGreport | 2017.08.02. 12:21

Továbbra sem dőlt meg az országos áramfogyasztási rekord, de ha tartós lesz a hőség, akkor a csúcsterhelés megközelítheti a júniusi szintet  – közölte szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére.

A társaság tájékoztatása szerint a keddi hitelesített negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6040 megawatt (MW) volt, míg az idei nyári legmagasabb érték 6357 megawatt, amelyet június 28-án mért a Mavir.

Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot.

A rendszerirányító közölte: a nagy hőség ellenére azért alacsonyabb a terhelés, mert a nyári szabadságok miatt kisebb az áramfogyasztás, másrészt több nagyfogyasztó is ilyenkorra időzíti a karbantartási munkálatokat, ami enyhíti a rendszer terhelését.

A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.

Szerdára már négy megyére adta ki legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetését a hőség miatt a meteorológiai szolgálat, eszerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben a harmadfokú figyelmeztetés.

Szerdán az országban a nappali maximumok várhatóan 34-38 fok között alakulnak, késő estére 22-28 fok közé hűl le a levegő.

Tovább fokozódik a kánikula, a legfrissebb előrejelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi közlése szerint a mostani lesz a szezon eddigi legerősebb hőhulláma, a legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el.

  NRGreport
Címkék
#áramfogyasztás   #hőség   #MAVIR Zrt.  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.