Fenntarthatóság

Új területek nyílhatnak meg a szélenergia termelésben

Végh Zsófia | 2017.08.02. 07:26

Hamarosan elkészül a világ első lebegő offshore szélerőműve. A skót partok közelében épülő Hywind szélfarmon alkalmazott technológia korábban nem elérhető területeket nyithat meg a tengeri szélturbina telepítés előtt.

A lebegő szélfarm, a világon elsőként, a Statoil norvég nemzeti közműcég megbízásából épül a skóciai Peterhead partjaitól 25 kilométerre. Az öt, egyenként hat megawatt teljesítményű turbinát, melyek éppen úton vannak Skóciába, a Siemens Gamesa gyártotta. A Statoil számításai szerint augusztus végére mindegyik a helyére kerül.

Az offshore szélfarmokat ma még elsősorban sekély tengerekbe éri meg telepíteni – olyan területekre, ahol viszonylag alacsony a vízmélység.  Szükség volt tehát egy olyan technológiára, amely lehetővé teszi, hogy mélyebb vizeken is építhessenek szélfarmokat – mondta az NRGreportnak Papp Dávid, a Siemens Wind Power Kft. vezetője. A hagyományos offshore technológiától eltérő módon ilyen esetekben a szélturbinákat nem ágyazzák a tengerfenékbe, hanem az aljukat ballaszttal kiegyensúlyozzák, és így lebegnek a tengerben. Úgy kell elképzelni, mint egy horgászbot úszóját – magyarázta Papp. Műszakilag az is nagy kihívás, hogy ezek a turbinák a helyükön is maradjanak, ezért a pozíciójukat tengerfenékbe ágyazott horgonyrendszerekkel rögzítik.

A Hywind kísérleti projekt turbináit 90-130 méter mély vizekbe telepítik, szemben a fix szerkezetekkel, melyeket átlagosan 20-50 méter mélyen ágyaznak be. Úgy számolunk, hogy a technológia alkalmazásával 700 méterre vagy ennél mélyebbre is juthatunk – mondta az NRGreportnak Erik Haaland, a Statoil szóvivője. 

(Forrás: Statoil)

A Statoil több mint másfél évtizede dolgozik a lebegő technológián. Az első önálló lebegő turbinát telepítése óta, melyet nyolc éve norvég vizeken állítottak fel, 60-70 százalékkal faragták le a költségeket, s további 40-50 százalékos csökkentést is elképzelhetőnek tartanak. Így elérhető beruházássá válhat a technológia, mely komoly piaci jelentőséggel bír. Világszerte 15, Európában 10 gigawatt offshore szélenergia kapacitás épült ezidáig, ám 2030-ra akár 100 gigawatt is elérhető a cég szerint – írja a Statoil. A szám megegyezik az Európai Szélenergia Egyesület egyik forgatókönyvének adatával (98, 1 GW), mely szerint az uniós tagállamokban az energiafelhasználás legalább 27 százaléka megújuló forrásból származik majd. (Másik két forgatókönyvében a szervezet alacsonyabb értékekkel számol).

A lebegő technológia alkalmazásával olyan területek is szóba jöhetnek, olyan országok is elkezdhetnek offshore szélerőművek telepítésében gondolkodni, akik adottságaik miatt eddig nem tudtak – mondta Papp. Haaland Japán és az Egyesült Államok keleti partjait említi példaként. Mivel a parttól távolabbi vizeken is használható, az energia szárazföldre juttatása valószínűleg drágább lesz – mondta Papp. (Az offshore szélfarmokról távvezetékeken, transzformátorok segítségével viszik az áramat a szárazföldre.) A szélerősség és a tengermélység között nincs összefüggés, nem feltétlenül fúj erősebben a szél a parttól távolabbi területeken. A különbség abban van, hogy az offshore szélfarmokon a szél kevésbé turbulens, így alacsonyabb szélturbinák telepíthetők – mondta a szakértő.

A Statoil szerint már idén év végén elindulhat az üzem. A harminc megawatt teljesítményű szélfarm durván húszezer skót háztartás ellátására energiát termel majd.

A Statoil-stratégia

A Statoil idén februárban hozta nyilvánosságra új startégiáját, mely szerint 2030-ra befektetéseik 15-20 százalékát új energia megoldásokra költik. Fontos része ennek a cég szélenergia portfoliója. Egyéb technológiák is számításba kerülnek, ilyen például a tiszta-szén technológia, ahol két projektben (Sleipner and Snøhvit) érdekelt a cég. 

 

 

  Végh Zsófia
Címkék
#offshore   #Siemens   #Statoil   #szélenergia   #szélerőmű  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.