NRGreport
Menü

Magasabb fokozatba kapcsolt a MOL

Kiemelkedő első félévet zárt a MOL-csoport, ezért a vállalat felfelé módosította idei várakozásait. A társaság nettó profitja 183 milliárd forint volt az első hat hónapban, ami tízéves rekord. Az üzletégak közül a kutatás-kitermelés és a kiskereskedelem is rekord eredményt ért el. 

A MOL-csoport pénteken nyilvánosságra hozta 2017 első féléves eredményeit. Minden üzleti terület növelte az eredmény hozzájárulását, így az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 23%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A MOL elérkezett a 2030-as hosszú távú stratégiájában lefektetett, petrolkémiai üzletág fejlesztésére irányuló átfogó átalakítási folyamat első jelentős mérföldkövéhez, hiszen nemrégiben kulcsfontosságú licencszerződéseket írt alá a műanyag alapanyag poliolok gyártására alkalmas petrolkémiai komplexum létrehozása kapcsán.

A Kutatás-Termelés speciális tételek nélküli EBITDA-ja 128 Mrd forint (447 millió dollár) volt 2017 első félévében, amely 45% kal magasabb az előző év azonos időszakához képest, és számottevő szabad cash flow-t (321 millió dollár) generált az első félévben. Az eredmények hátterében a 30%-kal magasabb kőolajár és az alacsonyabb működési költségek állnak. Az első féléves átlagos napi kitermelés 110 ezer hordó kőolaj egyenérték lett, amely összhangban van a MOLcsoport 2017-es előzetes tervével.

A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja újra rekord szintet ért el az első félév során, és 186 Mrd forintra (652 millió dollár) emelkedett, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A magasabb eredmények mögött az erősebb finomítói marginok, valamint az eszközök rendelkezésre állásának javulása állt, amit a szűkülő petrolkémiai árrések ellensúlyoztak.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens kiemelkedő első féléves eredménye az erős mennyiségi növekedésnek valamint a nem üzemanyag típusú bevételek emelkedésének volt köszönhető. Az üzletág EBITDA hozzájárulása elérte a 43 Mrd forintot (150 millió dollár) 2017 első félévében, ami rekorderedménynek számít, hiszen az előző év azonos időszakához képest 18%-kal növekedett.

A Gázszállítási üzletág 2017 első féléves EBITDA hozzájárulása szintén emelkedett, és félév végére 31 milliárd forintot (107 millió dollár) ért el, ami 12%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest, és elsősorban a lényegesen nagyobb volumennek és a magasabb kapacitásdíjaknak köszönhető.

A MOL-csoport a 2030-as stratégiájának egyik első jelentős mérföldkövéhez érkezett 2017 első félévében, amikor megállapodást kötött az Evonik IP GmbH és ThyssenKrupp Industrial Solutions-szel a poliuretánok alapanyagát adó poliolok gyártásához létfontosságú technológiákról. A szerződések aláírása fontos stratégiai lépés a MOL nagy ívű petrolkémiai beruházási programjának megvalósítását illetően. Az új termékcsalád bevezetésével nemcsak piaci pozícióját erősítheti a MOL-csoport Közép Kelet-Európában, de tovább növeli a finomítás-feldolgozás értékláncának integrációját is.

2017 első féléve más szempontból is jelentős volt a MOL-csoport számára, hiszen a NEXT-E konzorcium tagjaként 19 millió euró értékű uniós finanszírozást nyert el egy több mint 250 töltőállomásból álló közép-kelet-európai elektromos villámtöltő-hálózat kiépítésére.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „A 2017-re vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA előrejelzésünket (2 Mrd dollár fölötti várakozásról) jelentősen, 2,3 Mrd dollár fölé módosítottuk a vállalatcsoport erős  első féléves eredményének köszönhetően. Az eredmények egyben azt is bizonyítják, hogy a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünk, és a magas minőségű eszközeink valóban jól működnek. Az első félévben elérkeztünk a 2030-as stratégiánkban lefektetett, petrolkémiai üzletág fejlesztésére irányuló átfogó átalakítási folyamat első jelentős mérföldkövéhez, hiszen nemrégiben kulcsfontosságú licencszerződéseket írtunk alá kiemelt projektünk, a poliol projekt kapcsán. A MOL 2030 stratégiánk fokozatos megvalósítása ugyanolyan fontos számunkra, mint meglévő eszközeink maximális megtérülésének biztosítása.”

A KBC Equitas elemzői szerint a legnagyobb meglepetést a kutatás-kitermelés szegmens okozta a második negyedévben, itt a Mol 14 százalékkal verte meg a konszenzust. Ez az eredmény az elemzők korábbi várakozásaikat is jelentősen felülmúlja, amiben nagyrészt szerepet játszik egy értékvesztési tétel visszaforgatása. Az KBC Equitas szerint még ezt leszámítva is a várakozások felett teljesített a Mol. A fogyasztói szolgáltatások (vagy kiskereskedelem) szegmens szintén jól szerepelt, a finomítás és vegyipar viszont nem tudta hozni a várakozásokat, és itt már éves alapon sem sikerült tovább nőni. 

Az Equilor péntek reggeli hírlevelében arról ír, hogy a MOL gyorsjelentésének köszönhetően a csütörtökön látott csúcsdöntést követően pénteken ismét felülteljesítő lehet Európában a BUX index. A korábban vártnál nagyobb szabad cash flow termeléssel előtérbe kerülhet egy lehetséges osztalékemelés, erről is szó eshet a 10-kor kezdődő elemzői konferencián. Emellett továbbra is terítéken lehet az INA kérdés - vélik az Equilor elemzői.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

 

 

Forrás: NRGreport