NRGreport
Menü

Nettó gázexportőrré válik az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 2017 végére nettó gázexportőr lesz, ezt tartalmazza az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) legújabb rövid távú kilátásokról szóló előrejelzése. 

Az elmúlt négy hónapból háromban az Egyesült Államok már nettó gázexportőr volt - állapította meg a jelentés, és a trend addig folytatódni fog, amíg az éves adatok a kereskedelmi mérleg egyensúlyát szolgálják. Az amerikai földgázszektor 2009-ben vált a világ legnagyobb kitermelőjévé, megelőzve a rivális Oroszország teljesítményét. Az elmúlt évben az amerikai földgázkutak naponta 72,5 milliárd köbláb (nagyjából 2 milliárd köbméter) földgázt hoztak felszínre, ami jelentős növekedés a 2008-as 55 milliárd köblábas termeléssel összevetve. Bár az összes termelés 96 százalékát az államokban használják fel, egyre nagyobb mértéket kezd ölteni az Ázsiába irányuló kivitel, összhangban a Trump adminisztráció export-stratégiájával.

 

A Mexikóba vezető csővezeték 2019-re elősegíti, hogy megugorjon a gázexport az Egyesült Államok déli szomszédja felé. Mexico City 2020-ig 50 százalékkal kívánja növelni gázfelhasználását, ami jelentős többlet keresletet támaszt az amerikai gáznak.

A Kanadába irányuló amerikai földgáz-kivitel idén márciusban elérte a 3,21 millárd köblábat, ami megközelítette a 2012-es rekordot, amikor 3,25 milliárd köbláb gázt exportáltak naponta az északi szomszédnak. Eközben a Kanadából származó import napi 8 milliárd köblábra esett a 2007-es 12 milliárd köblábról. 

A cseppfolyósított gáz (LNG) előállítása és szállítása további óriási lökést adhat az amerikai kivitelnek. Jelenleg öt cseppfolyósító üzem építése zajlik, Cove Point, Cameron, Elba-sziget, Freeport és a Corpus Christi-ben, melyek költséghatékony exportot biztosítanak a hajón szállításhoz. Számba véve a fejlesztéseket, az Energiainformációs Hivatalnál arra számítanak, hogy 2020-ig az Egyesült Államok Ausztrália és Katar után a harmadik legnagyobb LNG-exportkapacitással rendelkezik majd - olvasható a jelentésben, amit az oilprice.com ismertetett.

Folyamatosan nő a kereslet

A globális földgázkereslet évi 1,6 százalékkal nő a következő öt évben az IEA (International Energy Agency) prognózisa szerint, a felhasználás így 2022-re évi 4 ezer milliárd köbméterre emelkedik a 2016-os 3630 milliárd köbméterről. A növekmény 40 százalékát a kínai kereslet adja majd, a növekedés motorja pedig az ipari felhasználás lesz az energiatermelés helyett, ahonnan a megújuló energiaforrások szorítják ki a földgázt.

A termelés növekedéséhez pedig az Egyesült Államok járul majd hozzá 40 százalékos részesedéssel. 2022-re az Egyesült Államok már 890 milliárd köbméter földgázt termel majd és ezzel egy ötödét adja a globális termelésnek. Az amerikai termelés növekedésének a felét a belföldi - elsősorban ipari célú - felhasználás veszi majd fel, a másik fele pedig cseppfolyósított formában (LNG) világpiaci exportra kerül - írtuk korábban.

Forrás: oilprice.com/NRGreport