NRGreport
Menü

Töretlen a globális felmelegedés

Az ábra az 1900 és 2100 közötti hőmérséklet-változást követi nyomon, a trend láthatóan töretlen.

Az MTI által készített infografika a az éghajlatváltozását mutatja, 200 év alatt mennyire emelkedik meg a hőmérséklet Földünkön. A múlt év őszén elfogadott párizsi klímaegyezmény éppen azt célozza meg, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével, legalább fékezzük a felmelegedés ütemét.

Amúgy a tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja - erősítette meg egy átfogó, részletes nemzetközi jelentés, amelyet az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) tett közzé portálján. A hőség a hosszú ideje tartó globális felmelegedés és az erős El Nino-hatás együttes eredménye volt - foglalta össze a BBC.
    
Rekordmagas volt a globális szárazföldi és tengeri hőmérséklet, a tengerszint és az üvegházhatású gázok koncentrációja is - áll a State of the Climate in 2016 című nemzetközi jelentésben, amelyet egy kormányhivatal, amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatallal (NOAA) koordinált több mint 60 ország csaknem 500 tudósa közreműködésével.
    
A tanulmány adatai szerint 2016 megelőzte 2015-öt, így a legforróbb év lett a rendszeres mérések óta eltelt 137 évben. Új magasságokba emelkedett a jelentősebb üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja. A szén-dioxid koncentrációja globálisan 402,9 ppm (parts per million, az egész milliomod része) volt, vagyis először haladta meg a modern légköri mérések kezdete óta a 400 ppm-et, valamint a jégben mért, akár 800 ezer évre visszanyúló értékeket - írta a NOAA.
    
"A klímaváltozás az emberiséget és a földi életet fenyegető veszélyek egyik legnagyobbika" - áll a jelentésben.

Forrás: NRGreport/MTI