Vállalatok

Szegeden a legkönnyebb hálózathoz csatlakozni

NRGreport | 2017.08.11. 09:47

A Világbank versenyképességet vizsgáló kutatása szerint vannak dolgok, amelyben elmaradunk az Európai Unió átlagától, de 22 magyar, román és bolgár várost vizsgálva Szeged az első helyen végzett abból a szempontból, hogy az elektromos csatlakozások ügyintézése a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál, a DÉMÁSZ-nál a legegyszerűbb, a legkönnyebb.  
 
A Doing Business, vagyis „Indítsunk vállalkozást az Európai Unióban 2017” a Világbank versenyképességét vizsgáló kutatása, amelynek eredményét nemrégiben mutatták be. Az idei felmérésben három ország Magyarország, Románia és Bulgária 22 városa vett részt. A vizsgálat arra irányult, hol a leggördülékenyebb egy vállalkozás elindítása, hol segítik leginkább a szolgáltatók és a hatóság a vállalkozókat ügyeik intézésében.

A Nemzeti Közművekhez tartozó DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. jól vizsgázott, hiszen az összes várost megelőzve a társaság székhelyén, Szegeden intézheti el a legkönnyebben egy vállalkozó az elektromos áramhoz való csatlakozási igényét. A felmérésben azt modellezték, hogy egy képzeletbeli cég egy raktárépületet építene, amelynek a villamos teljesítményigénye 140 kVA, 150 m kisfeszültségű kábelhálózat kiépítése szükséges a csatlakozás kialakításához, és ez a kábel egy 10 m széles közutat keresztez, a hálózat pedig végig közterületen halad. A minta helyzetben az ajánlatadástól az ügyfél bekapcsolásáig vezető komplex folyamatot vizsgálták. A román, a bolgár és a magyar városokban ugyanezt a csatlakozási helyzetet kellett megoldani. A vizsgálat során továbbá arra is kíváncsiak voltak a kérdezők, hányszor kell kimenni a terepre, hogyan történik az engedélyeztetés és mennyi idő alatt készül el a kivitelezés.

A jogszabály változások is a versenyképesség fokozását segítik, így július 1-től a korábbi 30 nap helyett 13 munkanapon belül ajánlatnak kell készülnie, ha egy vállalkozás villamos csatlakozási igénnyel lép fel valamint a tervezés és kivitelezés átfutási ideje is rövidülhet. A Nemzeti Közművek korábban is és ezután is együttműködő partnerként szolgálja a gazdaság erősödését célzó vállalkozásokat és büszke arra, hogy eddigi törekvéseit a Világbank felmérésének eredményei is igazolják – olvasható a Nemzeti Közművek közleményében.

  NRGreport
Címkék
#Nemzeti Közművek   #Szeged  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.