Fenntarthatóság

Nem mindegy, milyen árammal futnak az e-autók

NRGreport | 2017.08.15. 08:50

Pürrhoszi gyözelem lesz a környezet védelméért folytatott küzdelemben, ha a gyorsuló ütemben elterjedő elektromos autókat fosszilis erőművekből származó árammal töltik majd.

Az elektromos autók számának robbanásszerű növekedése a környezetvédelem kétségbe vonható eredménye lesz, ha az e-járművek meghajtásához hagyományos erőművekből származó energiát használunk fel megújulók helyett – figyelmeztet a világ legnagyobb tengeri szélerőmű-fejlesztőjének brit főnöke. Matthew Wright, a Dong Energy UK új ügyvezető igazgatója szerint, a tengeri szélerőműparkok költségei annyira lecsökkentek, hogy a szektorral szemben már nem az a kérdés, hogy mekkora támogatást élveznek, hanem az, hogyan integrálják őket a nemzeti villamoshálózatokba és ötvözik őket az új technológiákkal. "A kihívás az, hogy miután versenyképességi szempontból elértük a költséghatár-pontot, hogyan illesszük az energiarendszerekbe a szélerőműveket. Ez már egy másik fázis az ágazat számára" – jelentette ki Wright.

A tengeri szélerőművek költsége csaknem egyharmadával csökkent 2012 és 2016 között, a szélerőművek biztosítják az Egyesült Királyság villamosenergia termelésének 5 százalékát, ez az egyetlen megújuló energiafajta, amit a kormány támogat. Wright, a Southern Water korábbi ügyvezető igazgatója júniusban vette át a dán állami tulajdonban lévő Dong brit leánycégének vezetését, röviddel azután, hogy a társaság egy milliárd fontért eladta olaj- és gázipari vállalkozását az Ineosnak.

A Dong a múlt héten jelentette, hogy működési eredménye 74 százalékkal nőtt a második negyedévben az új szélerőműveknek köszönhetően. A társaság 6 milliárd fontot fektetett be eddig az Egyesült Királyságban, s további 6 milliárdot tervez 2020-ig. Bár a Dong hivatalosan nem erősíti meg, de a szélerőművek 290 millió fontos állami támogatást élveznek a differenciált szerződéseken keresztül, amelyeket persze a lakosság fizet az energiaszámláiban. Áramaukciós eredmények szeptember elejére várhatók, de az iparágban többen már előre jelezték, hogy a következő évtizedben épülő szélerőművek olcsóbban termelnek a Hinkley Point C atomerőmű 92,80 font/MWh-os áránál, ami a villamosenergia nagykereskedelmi árának kétszerese.

A brit kormány bejelentette, hogy 2040-től betiltja új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését, viszont az nagyon furcsa lenne, ha a járművek fosszilis, mondjuk szénerőművekből származó árammal működnének. "Pürrhoszi győzelem lenne, ha csökkentve a dízelmotorokból származó nitrogénoxid-kibocsátást úgy érnénk el, hogy közben növekedne a hagyományos erőművek széndioxid-kibocsátása. A megújuló energiatermelés természetes módon illeszkedik az elektromos rendszerbe."- mondta Wright.

Több elektromos jármű és nagyobb méretű tároló (akkumlátor) kapacitás kiegyensúlyozza a váltakozó erősségű szél teljesítményét, bár mint a szakember mondta, eltúlozzák a szélcsend jelentőségét. Ezzel összefüggésben említette, hogy a Dong 2MW-os akkumlátort telepít a Liverpool-Öbölben létesített szélerőmű-parkjába, hogy annak segítségével kapcsolódjon a nemzeti hálózathoz. Wright hivatkozott egy nemrégiben megjelent tanulmányra is, ami szerint a szigetország szélerőforrása alkalmas lenne a brit háztartások 75 százalékának áramellátására. 

Éppen ezért sürgette az Északi-tenger melletti országok – beleértve Nagy-Britannia – kormányait, hogy a jövőbeni projektek stratégiailag legyenek beágyazva az energiapolitikába, hogy a leghatékonyabban használják ki a (szél) erőforrásokat. "A nap 75-80 százalékában fúj a szél az Északi-tengeren, s ha komolyabban gondolkodunk a szélerőművek elhelyezésén, akkor közelebb leszünk az alapterheléses teljesítmény eléréséhez, mint azt sokan gondolják" – idézte Wright szavait a The Guardian írása

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.