Trading

Jégtörő nélkül haladt át a tanker az Északi-sarknál

NRGreport | 2017.08.25. 12:04

A felmelegedés jó hír a hajózási társaságoknak, csapás az időjárási viszonyokra, az élővilágra, az emberiségre.

Egy földgázt szállító orosz tanker lett az első kereskedelmi hajó, amely jégtörő segítsége nélkül haladt át az északi sarkvidéken, rekordidő alatt célba juttatva rakományát. A Christophe de Margerie 19 nap alatt hajózott Norvégiából Dél-Koreába, harmadával kevesebb idő alatt, mintha a bevált Szuezi-csatornát használta volna – jelentette az orosz tulajdonos Sovcomflot a héten. A tartályhajó amúgy két meg nem nevezett távoli orosz északi kikötő között is rekordot állított fel, hat és fél nap alatt megtéve a távot. Minden évben tavasszal és nyáron a sarkvédéki jég természetszerűleg olvad, zsugorodik, hogy aztán télen újra meghízzon. Azonban a felmelegedés hatására a jég egyre vékonyodik, s harminc év távlatában mára kritikus szintet ért el. 

Ez óriási gondot jelent a jövőre nézve, a NASA által felvázolt globális éghajlati modellek szerint megjósolható, hogy még a XXI. század vége előtt jégmentes lesz az Északi sarkvidék, mások már a század közepére teszik az időpontot, ami közvetlen hatással lesz a világ éghajlati viszonyaira.

A vékonyodó, elolvadó jég ugyanakkor új utakat nyit a kereskedelmi hajózás számára, több százezer dollárt megtakarítva a társaságoknak. Az északi vizeken haladó tankerek előtt atommeghajtású orosz jégtörőknek kell haladniuk, hogy a két méter vastagságú jégszigetek között navigáljanak. 

A Christophe de Margerie-t – amelyet a francia olaj-óriás Total egykori ( Moszkvában légibalesetben elhunyt) vezérigazgatójáról neveztek el – kifejezetten úgy tervezték, hogy képes legyen a 2,1 méter vastagságú táblák között is hajózni egész évben, nemcsak a nyári hónapokban – írta a CNN.

  NRGreport
Címkék
#Oroszország   #tankerhajó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.