NRGreport
Menü

Kína nagy játékos az olajár alakításában

Miközben az elmúlt időszakban rengeteg elemzés látott napvilágot arról, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés felfutása mekkora szerepet játszott az olajárak esésében, kevés szó esett arról, hogy a kínai kereslet várható mérséklődése milyen hatással lesz. Naggyal - állítják szakértők.

Számos főcímet kapott az amerikai palaolaj a közelmúltban az újságok vezető híreiben, mint a legfőbb ellenlábasa annak az OPEC törekvésnek, hogy a kitermelés visszafogásával próbálják emelni az olaj árát - írja elemzésében az Oilprice. Ennek ellenére, létezik még egy tényező, ami igen jelentős szerepet játszhat az olajárak közel jövőbeli alakulásában...

Kína.

Kína stratégiai kőolajkészletet halmozott fel az elmúlt évtizedben, de a tartalék nagyságát továbbra is titokban tartja az ázsiai ország, így az elemzők csak becsülni tudják azt a Kínába érkező olajszállítmányok és a műholdas felvételek alapján. Tavaly egy Szilícium-völgyi technológiai cég, az Orbital Insight azt állította, hogy májusig Kína akár 600 millió hordó olajat is elraktározhatott, ami a legnagyobb tartalékbecslés volt. Azóta a készletek minden valószínűség szerint tovább gyarapodtak, esetleg meghaladva az Egyesült Államok készleteit is, amely idén augusztus 18-án 678,9 millió hordó volt. 

Ebben az évben a kínai kőolajbehozatal rekordokat döntögetett, napi átlagos szinten nagyjából megegyezett az amerikaiak 8 millió hordójával, emlékeztetett a Financial Times egy elemzésében. Az import kőolaj egy része tartalékba került az elemzők szerint, akik arra figyelmeztetnek, hogyha csurig telnek a tartályok, az pusztítást okozhat az árakban, s nem mellesleg nagyot üthet az OPEC-en.

Az OPEC ugyanis Oroszországgal és 11 másik kőolajkiteremelő országgal abban állapodott meg múlt év végén, hogy összességében napi 1,8 millió hordóval fogják vissza termelésüket annak érdekében, hogy hordónként 50 dollár fölé tornásszák az árakat, remélve, hogy az emelkedés akár 60 dollárra is emelheti az árakat. Májusban arról született egyezség, hogy a korlátozást 2018 márciusáig fenntartják. Mindezek ellenére az árak 50 dollár körül stabilizálódtak, alapvetően a folyamatosan emelkedő amerikai kibocsátás nyomán, ami az elmúlt héten napi 9,5 millió hordóra ugrott. 

A kínai import bővülése persze némileg ellensúlyt képezett, idén a növekedés üteme kétszerese volt a korábbinak - idézte a Financial Times Michael Trant, az RBC Capital Markets globális energiastratégiájának vezetőjét. 

Ami viszont nagyon aggasztó, hogy ha a növekvő kínai behozatal üteme lassul a jelenlegi napi 1 millió hordós pluszról, akkor az bizosan csapást jelent az árakra. Márpedig a növekedési ütem lassulásának igen nagy az esélye. Júliusban mérték a legalacsonyabb import mértéket ahhoz képest, hogy az év napi 8,16 millió hordós behozatallal indult.

Elemzők szerint ez igen rossz hír az olajipar számára. A Finicial Times által idézett szakértők úgy vélik, az idei év második felében a kínai többletkereslet napi 700 ezer hordóra mérséklődik. Az előrejelzés a következő évre sem túl bíztató, ugyanis azzal számolnak, hogy az import mindössze 100 ezer hordóval növekedhet, miközben a kínai társaságok több olajat termelnek ki külföldi bázisaikon, s így is képesek lesznek a stratégiai tartalékok feltöltésére jövő év végéig.

Eközben nem feledhető, hogy az OPEC és Oroszország moratóriuma 2018 márciusában lejár, s egyelőre senki sem tudja mi fog történni azután. Noha a szakértők arra szólítanak fel, hogy a kartell és az oroszok továbbra is fogják vissza termelésüket, egyáltalán nem biztos, hogy ahhoz mindenki tartani fogja magát. Valójában előfordulhat, hogy újra kinyitják a csapokat, s akkor ismét barátkozni lehet a 20 dolláros olajárral - fest igen baljós jövőt az Oilprice elemzése.

Forrás: Oilprice