Trading

Tönkreteheti az olajpiacokat egy koreai háború

NRGreport | 2017.09.01. 09:23

A térség finomítói kapacitásának nagy része a konfliktusban közvetlenül is érintett Kínában, Dél-Koreában és Japánban található, valamint egy fegyveres konfliktus idején az ide irányuló olajszállítmányok is leállnának. 

Kína olajtermelésének mintegy fele kerülhet veszélybe, ha az észak-koreai konfliktus esetleg fegyveres összetűzésekbe torkollik – figyelmeztet a Wood Mackenzie energiaipari tanácsadócég. 

Egy katonai akció ugyanakkor nemcsak Kínát érintené hátrányosan: a Dél-Korea és Japán olajimportja is szünetelne egy ilyen esetben, a három ország összesen a globális tengeri olajszállítások 34 százalékát tudja magáénak. 

A legrosszabb forgatókönyv teljesülése esetén Kínának engedélyeznie kellene a stratégiai olajtartalékok megnyitását is. Erre a tartalékok felhalmozásának kezdete, 3-4 év óta még nem volt példa. Hasonló lépésekre kényszerülhet Dél-Korea és Japán is. Mindkét ország nagyjából 90 napos keresletnek megfelelő mennyiséggel rendelkezik tartalékban. Japán ráadásul arra is kényszerülhet egy esetleges fegyveres konfliktus miatt fellépő olajhiány esetén, hogy újra engedélyezze a nukleáris reaktorok üzembehelyezését. 

Kínának ugyan van saját kitermelése is, ami némileg ellensúlyozhatja a kieső importot, de mivel az olajmezők nagy része épp az észak-koreai határ közelében van, ezért könnyen bizonytalanná válhat az itteni termelés, ha a konfliktus súlyosbodik. A Wood Mackenzie szerint az itteni termelés nagyjából 58 százaléka kerülhet veszélybe. 

Kína napi 3,95 millió hordós olajtermeléséből mintegy 1,5 millió hordó származik az Észak-Kínai medencéből, ezen belül a legközelebbi mező 200 kilométerre található az észak-koreai határtól. A 400 kilométerre lévő Songliao-medence pedig napi 800 ezer hordóval járul hozzá a kínai termeléshez. 

A nemzetközi olajpiacokat is súlyosan érintene egy fegyveres konfliktus, ugyanis Dél-Koreában, Japánban és Kínában található az ázsiai teljes finomítói kapacitás mintegy 65 százaléka – idézi az elemzőcéget a CNBC

Észak-Korea kedden újabb rakétakilövést hajtott végre, amelynek során a Hasong-12 típusú középhatótávolságú rakéta átrepült Japán fölött, majd 2700  kilométeres út után a tenger fölött három darabra szakadt. Szakértők szerint ennek a rakétának nagyjából 4000 kilométer a hatótávolsága.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.