Vállalatok

Duplázott a KELER KSZF a nemzetközi energiapiacon

NRGreport | 2017.09.11. 08:13

Jelentős növekedés ért el az első félévben a KELER KSZF Zrt.: a klíringelt forgalom az energiapiacon 234 milliárd forintra rúgott, ami 100 százalékos növekedést jelent éves szinten. A KELER KSZF célja, hogy a legnagyobb klíringszereplők közé kerüljön az energiapiacokon.

A legfrissebb eredmények alapján sikeresnek mondható a klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. stratégiája, amely a globálisan egyre fontosabbá váló nemzetközi energiapiacokon és energiatőzsdéken való terjeszkedést tűzte ki célul.  

Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója közölte: a társaság több lépcsőben valósítja meg a terjeszkedést, tavaly óta például az APX és a Belpex áramtőzsdéken kereskedő belga, holland, brit és ír társaságoknak biztosít klíringszolgáltatásokat. Emellett a KELER KSZF a régióban is erős pozíciókkal rendelkezik és a társaság stratégiája a térségben való terjeszkedést is kiemelten kezeli. „A régió gáz- és árampiacain alkalmazott elszámolások igazodnak az európai megoldásokhoz, a KELER KSZF pedig a két évtizedes tőzsdei, valamint több mint 6 éves energiapiaci tevékenységére építve fontos szerepet tölthet be az európai és a régiós piacokon” – fogalmazott Mátrai Károly.

Többszörösére nőtt a forgalom

A számok is igazolják az energiapiaci stratégia létjogosultságát: a KELER KSZF által a spot energiapiacon klíringelt forgalom tavaly már meghaladta a 288 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 33 százalékos növekedésnek felel meg, a 2012-ben elért 62 milliárd forintnak pedig közel az ötszöröse. Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója azt is elmondta: „2017-ben is folytatódik a növekedés: az év első hat hónapjában a spot energiapiaci klíringelt forgalom 234 milliárd forintra rúgott, ami több mint duplája az előző év azonos időszakában elért forgalomnak”.

Szintén jelentős növekedés következett be az elmúlt években a határidős energiapiacokon: a forgalom tavaly megközelítette a 400 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 173 milliárddal. „Fontos látni, hogy a 2016. évi forgalom kiugróan magas értékét alapvetően egyedi tényezők befolyásolták, amelyek megismétlődése nem várható idén, azonban 2017 első hat hónapjában a határidős energiapiaci forgalom 78 milliárd forintnál járt, ami szintén szép eredmény” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Mátrai Károly visszatérve a stratégiai célkitűzésekre hangsúlyozta, a KELER KSZF egyik legfontosabb célja, hogy a társaság nemzetközi szinten minél nagyobb ismertségre tegyen szert és a legjelentősebb szolgáltatók közé kerüljön, és egyre több európai ország energiapiaci résztvevője számára nyújthassa szolgáltatásait – tudatta a cég közleményben. 

  NRGreport
Címkék
#KELER KSZF  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.