Fenntarthatóság

Helyet és anyagot is spórol egy magyar startup hőtárolója

Végh Zsófia | 2017.09.11. 06:00

Évente húszezer eurót lehetne megtakarítani Európában megfelelő hőtárolással. A HeatVentors innovatív technológiája, a HeatTANK fázisváltó anyagok alkalmazásával erre a problémára nyújt megoldást. A startup az egyik győztese az MVM-csoport Edison Light Up elnevezésű innovatív energetikai pályázatának, mely termékfejlesztésben és befektető keresésében is segíti a nyerteseket. A HeatVentors alapítóival, Andrássy Zoltánnal és Farkas Ritával beszélgettünk. Az energetikai mérnökök több mint ötéves szakmai tapasztalattal bírnak, számos szakmai és startup versenyen értek el kimagasló helyezést. Interjú.   

Mi a fejlesztés lényege?

Olyan innovatív hőenergia-tárolót fejlesztettünk, mely fázisváltó anyagok segítségével sokkal sűrűbben tudja az energiát tárolni, mint egy vizes tároló. Nem a víz hőmérsékletének változtatásával tároljuk az energiát, hanem az anyag halmazállapot-változásával.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A hagyományos víztárolókban tárolt vizet használatkor felmelegítik, lehűtik– így változtatják a hőmérsékletét. Mi képesek vagyunk nyolcadakkora helyen megvalósítani ugyanazt, oly módon, hogy megolvasztjuk és megfagyasztjuk az anyagot, melynek hőmérséklete szinte nem is változik.

Fotó:Lugosi Péter

Milyen anyagokra van szükség?

Speciális anyagokat használunk: mínusz 100 foktól 600 fokig terjedő skálán. Ezeket eltérő célokra lehet használni – mélyfagyasztástól hűtésen és fűtésen át megújuló energia hasznosításakor, akár naphőerőművekben.

Hogyan jutottak arra, hogy ily módon (is) lehet hatékonyabban energiát tárolni?

Egy egyetemi kutatásból indult a dolog. Körülbelül négy-öt éven keresztül vizsgáltuk az egyetemen a problémát. Többen biztattak, hogy folytassuk, s hogy akár üzleti ráció is van benne, ezért úgy döntöttünk, hogy készítünk egy terméket.

Mikor indult a cég?

Idén februárban, az Edison Light Up verseny előtt nem sokkal alapítottuk. Készítettünk egy prototípust, méréseket végeztünk, bevizsgáltuk, hogy valóban úgy működik-e, s képes arra, amit elvárunk tőle. Ezt követően jelentkeztünk a versenyre, hogy a termékfejlesztést végre tudjuk hajtani. Kifejlesztettünk egy második prototípust, mely az előbbinél sokkal jobb eredményeket produkál. Gyakorlatilag ez már a kész termék, mellyel készek vagyunk a piacra lépésre. Jelenleg pilot projekteket próbálunk szerezni – ebben az MVM, az IBM segít nekünk. Ha minden jól megy, s megvalósulnak, a pilot projektek referenciaként szolgálnak majd, s elkezdhetünk terjeszkedni, növekedni.

Kik a fő célcsoport?

Elsődlegesen az ipar: ott ugyanis jóval égetőbbek a problémák, mint egy családi ház esetében, s a nagyobb méret miatt nagyobb profitot is remélünk. Ráadásul a családi házak lakóit egyesével nehezebb meggyőzni a termék előnyeiről. Üzleti partnerünk a Hajdú, tárgyalunk velük arról, hogy a cég vinné tovább ezt az üzletágat. Nyitottak arra, hogy megvásárolják a technológiát. Egyébként is forgalmaznak tárolókat családi házak számára – így a mi tárolóinkat is forgalmaznák.

Mekkora befektetést igényel egy skálázható termék kifejlesztése?

Sok tényezőtől függ, például attól, milyen időintervallumon belül sikerül a pilot projekteket megvalósítanunk. Vizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy előfinanszírozással oldjuk meg a befektetés kiváltását. Ha befektetésről van szó, durván negyven-ötven millió forintra pályáznánk.

Mennyire egyedi ez a fejlesztés?

Magyarországon még nem létezik ilyen megoldás. Külföldön kezdik alkalmazni, azonban a mi optimalizációs modellunk jobb, s jóval nagyobb energiamegtakarítást tudunk elérni.

Mennyi energiát lehet megspórolni egy ilyen készlék alkalmazásával?

Alkalmazásunkkal akár 20-40 % energiamegtakarítás érhető el. Vizsgáltuk a konkurenciát, akik közül sokan húsz-harminc éve próbálkoznak ilyen tároló kifejlesztésével, s azt láttuk, hogy nagyobb cégek is elbuknak. Éveket ölnek a kutatás-fejlesztésbe, ám nem végül nem tudnak kilépni egy olyan termékkel, amely rentábilis.

Miért nem?

Mi ár-érték arány tekintetében is végzünk optimalizációt. Szemben több külföldicéggel, melyeket vizsgáltunk, s akiktől árajánlatot kértünk, nem tízmilllió(k)ért próbáljuk családi házaknak értékesíteni a terméket. Emellett a felhasznált anyagot is próbáljuk megválasztani, hogy ár-érték szempontjából előnyös legyen. Nem laboratórium tisztaságú, drága anyagról hanem egy sok fejlesztési fázison áthaladó, így kellően fejlett anyagról, amelynek az ára is „megállja a helyét”, s van piaci relevanciája.

Mikorra várható a termék piaci bevezetése?

A pilot projekteket három-négy hónapon belül próbáljuk befejezni, s legkésőbb fél év múlva szeretnénk piacra lépni.

(A pályzat díjazottjairól itt olvashat bővebben!)

  Végh Zsófia
Címkék
#HeatTANK   #innováció   #MVM EDISON   #startup  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.