Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A kartellt is megrázzák a hurrikánok

NRGreport | 2017.09.12. 09:11

Hosszan tovagyűrűző hatásai lesznek az Egyesült Államokra lecsapott két hurrikánnak. Biztosra vehető, hogy az olajexportálók (OPEC) termelés-visszafogását időben ki kell terjeszteni.

Bár az Irma hurrikán a hét elejére trópusi viharrá szelidült, még mindig árvizeket és jelentős károkat okoz Florida nagy részén, s észak felé tartva milliókat hagy áramszolgáltatás nélkül. Ami az olajpiacot illeti, a vihar szinte kizárólag a keresletre hatott negatívan, a nyersolaj-termelésre vagy a finomításra hatástalan maradt – írta elemzésében az Oilprice.

A Goldman Sachs becslése szerint a Harvey és Irma hurrikánok az olajkeresletre mértek csapást, ami az egész világon érezhető lesz. A két vihar a globális olajfogyasztásban napi 600 ezer hordós visszaesést generál szeptemberben. Ez annak eredőjeként jön ki, hogy Harvey 600 ezer, Irma 300 ezer hordós kiesést okoz ebben a hónapban, de 300 ezer kitermelői kapacitás is leállt az elmúlt időben, a nettó csökkenés 600 ezer hordó naponta. Ráadásul, ezt szezonális hatás is megfejeli, a nyári vakációs időszak múltával amúgy is 150 ezer hordóval mérséklődik a kereslet – emlékeztet a cikk szerzője.

A tovagyűrűző hatások is jelentősek. A Mexikói-öbölben tomboló hurrikán miatt finomítói kapacitásokat kellett leállítani, miközben a vihar autósok millióit kényszerítette arra, hogy letegyék járműveiket, visszavetve az olaj/benzin iránti igényt. Mégha a finomítók fokozatosan újraindulnak is Texasban, a kisebb igény miatt az államban működő kitermelők egy része továbbra is zárva tarthatja kútjait. A Goldman Sachs szerint a helyreállítási munkák Texasban és Lousianában a korábban vártnál hosszabb ideig húzódhatnak el, szeptember 11-én, amikor a befektetési bank közzétette jelentését, még mindig napi 2,24 millió hordó finomítói kapacitás állt a térségben. 

Az újjáépítés és a lassan beinduló normál hétköznapok nyomán a 900 ezer hordós kereslet-visszaesés 300 ezer hordóra mérséklődhet októberre, de a nettó 600 ezer hordós szeptemberi kieséssel együtt jelentős nyomást fejtenek ki a piacra, hiszen ha úgy tetszik 600 ezer hordós kínálati többlet alakult ki a másik oldalon. 

Emiatt szinte biztosra vehető, hogy az OPEC-nél úgy gondolják majd, hogy a termelés visszafogásáról tavaly év végén hozott döntésüket a 2018 márciusi lejárat utánra is meghosszabbítsák, amiről már számos jelzés érekezett a szervezet tisztviselőitől, az országok szakminisztériumaitól. Szaúd-Arábia energetikai minisztere, Khalid al-Falih úgy nyilatkozott a hétvégén, miután tárgyalt venezuelai és kazah kollégájával, hogy nyitottak a kérdésben. A visszafogás kiterjesztéséhez jelentős mértékben járult hozzá a két hurrikán – összegzett az írás

  NRGreport
Címkék
#Irma-hurrikán   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.