NRGreport
Menü

Kimozdulhat sávjából az olaj ára

Elemzés | V. Zs. | 2017-09-12 12:09

Rövid távon véget érhet az 50 dollár alatti szinten tartott, szűk sávban történő kereskedés a WTI olajárfolyamában. Az OPEC termeléskorlátozás sikertelensége, a venezuelai olajóriás esetleges csődje és az amerikai olajcégeket érinthető korlátozások is hatással lehetnek az árára – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóeseményén.

A hurrikán szezon, az amerikai olajcégeket érintő korlátozások, s a legnagyobb venezuelai olajvállalat lehetséges csődje kimozdíthatja az olaj árát abból a szűk sávból, melyben az utóbbi időben mozgott - vélik az Equilor Befektetési Zrt. szakértői. A fentiek mellett fontos hatással bír még az árra az az OPEC eddig sikertelen olajpolitikája – a termeléskorlátozás ugyanis nem hozott kellő eredményeket. A megfelelési ráta májusban 93%-on állt, ezt követően hirtelen zuhanni kezdett, s júliusban mindössze 37%-ra esett vissza. A fő ok a korlátozás alól felmentést élvező Nigéria és Líbia, melyeket a szervezet megpróbál az egyezménybe bevonni. Ily módon ugyanis az OPEC teljesítési aránya 96%-os lenne. Piaci pletykák szerint soron következő novemberi ülése előtt egy rendkívüli találkozót is szervez ezért szeptember második felében az OPEC, ám kevés az esély arra, hogy a két ország termeléskorlátozást vezessen be, amíg az általuk meghatározott kitermelési szintet el nem érik. Félő, hogy így elfogy az OPEC-n kívüli korlátozást tartó országok türelme – mondta az NRGreportnak Kovács Bálint, az Equilor Zrt. elemzője.

A olajár szempontjából Venezuela szerepe fontos még. Trump ugyanis olajembargóvak sújthatja az országot, mely Kanada és Mexikó után harmadik legnagyobb beszállítója. Venezuelát ez ugyan nem érinteni olyan rosszul – az így felszabadult készleteket Ázsiába vinné  – ám ott várhatóan csak diszkontáron tudná értékesíteni – mondta a szakértő. Jobban ágálnak a döntés ellen azok az olajipai cégek, például a Chevron, akik venezuelai Brent olajat dolgoznak fel finomítóikban, mivel a WTI-re történő átállás drágítaná a termelést. A venezuelai olajóriás, a Petroleos de Venezuela (PDVSA) csődje szakértők szerint hamarosan bekövetkezhet: október-novemberben a vállalatnak 3,6 milliárdos lejáratú adósságot kell visszafizetnie. Kínai és orosz befektetők, hitelezők kisegíthetik a céget, azonban a Rosnyeft a közelmúltban közölte, nem kíván több segítséget nyújtani. A PDVSA tartalékai pedig tízmilliárd dollár alatt vannak. Trump tilalma miatt amerikai bankok sem nyújthatnak segítséget az országnak, amivel tavaly több rövid lejáratú adósságát rendezte a vállalat.

Az Equilor ezek fényben három forgatókönyvet határozott meg. Az alapszcenárió szerint a két ország nem kerül be az OPEC programba, ám elképzelhető, hogy a szervezet szigorítja a kvótákat. Ebben az esetben a korábban meghatározott célárak maradnak érvényesek: a WTI-vel 50-55 dolláron, a Brenttel 52-58 dolláron kereskednek majd. Az optimista verzió szerint Nigéria és Líbia felmentése megszűnik és a kvótákon is szigorítanak majd. Ekkor 55-60 dolláros WTI-vel, 58-63 dollár között mozgó Brettel kalkulál a cég. A pesszimista forgatókönyv szerint nem várható változás: a WTI 50 dollár alatt maradhat, a Brent pedig 48-52 dollár között ingadozhat.  

 

V. Zs. | Forrás: NRGreport, Equilor Zrt.