NRGreport
Menü

Átmenetileg fellélegezhetnek az olajtermelők

Az olaj iránti kereslet erősebb növekedésével, a készletek enyhe csökkenésével számol a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb jelentése, ami bizakodással töltheti el az olajtermelőket. A piac egyensúlyban marad, ezért számottevő ármozgások sem várhatók.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokra lecsapott két hurrikán továbbra is bizonytalanságokat okozhat az iparágban, a globális olajpiac sokkal szilárdabbnak tűnik, mint korábban - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legrissebb jelentése. A globális olajkínálat az elmúlt négy hónap alatt először csökkent augusztusban, az OPEC kitermelésének visszaesése, a finomítói karbantartások, és a Harvey hurrikán rombolása miatt. A kínálat augusztusban - júliushoz viszonyítva - napi 720 ezer hordóval csökkent, a jelentős visszaesés segíti a piac kiegyensúlyozását. Más hatások is hozzájárultak a kibocsátás mérséklődéséhez. A Harvey hurrikán nyomán napi 200 ezer hordóval esett vissza az amerikai olajtermelés az Eagle Ford palamezőkön és a Mexikói-öböl menti lelőhelyeken. Ráadásul az OPEC termelése is csökkent napi 210 ezer hordóval augusztusban a líbiai zavar következtében. A kínálati oldal visszaesése lendületet adhat a piac kiegyensúlyozására tett erőfeszítéseknek, még akkor is, ha néhány tényező hatása csak átmeneti is - állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy az amerikai kibocsátás nem csak a hurrikán nyomán esett vissza, hiszen némileg váratlanul már júniusban is kevesebb olajat hoztak fel a kutakból.

A keresleti oldal alakulása is jótékony hatású a piaci egyensúlyra. Az IEA az idei olajkereslet-növekedésére szóló prognózisát napi 1,6 millió hordóra emelte, a júliusi becslés még 1,5 millió hordóról szólt. A második negyedéves növekedés napi 2,3 millió hordós volt, ami a legmagasabb mértékű az elmúlt két évben. A párizsi székhelyű energiaügynökség szerint az OECD-országokban a kereslet továbbra is erősebb vártnál, különösen igaz ez Európára és az Egyesült Államokra. A nagyobb növekedésről szóló előrejelzés azért töltheti el optimizmussal a kitermelőket, mert az ügynökség számításánál levonta azokat az átmeneti hatásokat, amik például abból adódtak, hogy a hurrikánok nyomán érthető módon visszaesett a gépjárműforgalom az Egyesült Államokban, így jóval kevesebbet tankoltak az autósok a kutaknál. 

Ami a tartalékokat illeti, a 35 iparilag fejlett országot magába foglaló OECD tagállamaiban a szezonálisan szokásos emelkedés helyett stagnáltak a készletek, összességében 3 milliárd 16 millió hordót tettek ki, ami mindössze 35 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot. 

Összességében a Nemzetközi Energiaügynökség erős keresletnövekedést, és a készletek némi apadását látja. Ennek ellenére nem lélegezhet fel az OPEC - nyilatkozta Bjarne Schieldrop, a SEB vezető elemzője, aki szerint, ha kartell az OECD-országok készleteinek további csökkenését szeretné elérni, akkor 2018-ban is folytatnia kell a kitermelés visszafogását, ellenkező esetben újra emelkedni fognak az olajtartalékok - idézte a jelentés nyomán készült elemzésében az Oilprice.

Forrás: Oilprice