Fenntarthatóság

Tovább veszít jelentőségéből a szén

NRGreport | 2017.09.15. 09:31

A világ energiafelhasználása 28 százalékkal nő 2040-ig és Kína, valamint India lesz a növekedés motorja. Minden energiahordozó kereslete nő majd, egy kivétel van, a szén – állapítja meg az amerikai Energia Információs Hivatal, az EIA idei International Energy Outlook elemzésében. 

Az EIA elemzése szerint a 2015 és 2040 közötti időszakra prognosztizált energiafelhasználás-növekedés több mint 60 százalékát az OECD-n kívüli ázsiai országok adják. Kína és India, a két legnagyobb ázsiai energiafogyasztó állam tagja az OECD-nek. 

A növekedés legnagyobb részét, több mint háromnegyedét a fosszilis tüzelőanyagok adják majd 2040-ig, de a növekedés ütemét tekintve már a megújulók és a nukleáris energia vezet majd. 

Az EIA szerint a legnagyobb mértékben épp a megújulók használata növekszik ebben az időszakban, éves szinten 2,3 százalékkal nő a felhasználás. Ezt követi, évi 1,5 százalékos bővüléssel a nukleáris energia. 

A fosszilisok közül a földgáz felhasználása nő majd a legnagyobb mértékben 2040-ig, ennél az energiahordozónál a felhasználás globális növekedése éves szinten 1,4 százalék lesz, köszönhetően a bőséges tartalékoknak és az egyre növekvő termelésnek. A túlnyomóan petróleum-alapú folyékony tüzelőanyagok felhasználása a 2015-ös 33 százalékról 31 százalékra csökken 2040-re, ugyanakkor továbbra is ez marad a legszélesebb körben felhasznált energiaforrás. 

A szén tovább veszít jelentőségéből – állapítja meg az International Energy Outlook, mivel helyét fokozatosan átveszi a földgáz, a megújulók, valamint a nukleáris energiatermelés világszerte. A szén globális felhasználása a 2015-ös 27 százalékról 22 százalékra mérséklődik majd a vizsgált időszak végéig. 

Továbbra is Kína lesz majd a világ legnagyobb szénfogyasztója, de még itt is éves szinten 0,6 százalékkal esik majd vissza a szén felhasználása 2040-ig – idézi az EIA elemzését az Oilprice.com

  NRGreport
Címkék
#szén   #szénbányászat  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.