NRGreport
Menü

A britek többsége nem élne mini reaktorok közelében

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka nem lenne boldog, ha lakóhelye közelében mini atomerőmű működne. A kis méretű moduláris reaktorok alkalmazásáról még az ősszel döntés születhet Nagy-Britanniában.

A britek többsége nem örülne, ha mini atomerőmű közelében kellene élnie, amilyeneket a Rolls-Royce és más nemzetközi társaságok szeretnének építeni az Egyesült Királyságban - számolt be a The Guardian egy felmérés nyomán. A kormány megígérte a moduláris reaktorok fejlesztőinek, hogy 250 millió fontos versenyképességi alappal támogatja az első generációs erőművek megvalósítását a szigetországban. 

A YouGov cég által végzett felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy az emberek 62 százaléka nem szeretne egy ilyen reaktor öt mérföldes körzetében lakni. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a megérdezettek 24 százaléka attól sem lenne boldog, ha szélfarm közelében kellene élnie, de érdekes módon ez az arány 17 százalékra csökken, ha a szélerőmű a közösség tulajdonában lenne. Ellie Roberts, egy környezetvédő szervezet képviselője szerint, az eredmények hűen tükrözik, hogy a közvélemény mennyire mélyen megosztott az Egyesült Királyság energiapolitikájával kapcsolatban. 

A kis méretű, moduláris reaktorok (small modular reactors - SMRs) tizedénél is kevesebb energiát termelnek, mint a tervezett Hinkley Point C atomerőmű, de olcsóbb alternatívát jelenítenek meg a nagy nukleáris üzemekkel szemben, arról nem beszélve, hogy brit cégek élenjárók lehetnek egy technológia kidolgozásában és működtetésében. A kormány több millió fonttal támogatja, hogy végre megépüljön az első ilyen reaktor Nagy-Britanniában, ennek ellenére csúszik a megvalósítás. A kabinet várhatóan az ősszel dönthet a kérdésben.

A vezető brit multinacionális gyártó, a Rolls-Royce múlt héten gyakorolt újra nyomást a kormányra, hogy az iparág számára tegyék egyértelművé a mini atomerőművekkel kapcsolatos szándékokat. Harry Holt, a Rolls-Royce nukleáris ágazatának elnöke úgy fogalmazott: mivel a közel jövőben az energia iránti kereslet - köszönhetően az elektromos autók elterjedésének - nőni fog, létfontosságú lehet a brit ellátórendszer számára az SMR-program megvalósítása.

A Rolls-Royce jóslata szerint egy 2028 után elkészülő mini atomerőmű 60 fontos áron kínálna egy MWh-s teljesítményt. A 2022-2023-ra tervezett tengeri szélerőművekben előállított energia ugyanakkor 57,50 fontba kerül majd - olvasható a cikkben.

Forrás: The Guardian