Fenntarthatóság

A Nemzeti Közművek olcsóbban adja a CNG-t

NRGreport | 2017.09.20. 10:29

A Nemzeti Közművek a gazdaságos és környezetkímélőbb alternatív üzemanyag további elterjedését akciós kedvezménnyel támogatja; szeptember 20-tól a Nemzeti Közművek zöld közlekedést meghonosító mobilitási üzletága két budapesti közforgalmú töltőállomásán, a Kőbányai és a Budaörsi úton, a CNG üzemanyag árát 335 Ft/kg-ra módosítja. A listaárhoz képest így 10 Ft-tal olcsóbban tankolhatják meg a sűrített földgáz üzemű járműveiket a vásárlók.

2017. első félévében a CNG (sűrített földgáz) hazai értékesítése az előző évhez képest 15%-kal növekedett, amely a CNG-s buszállomány növekedésének és a közforgalmú CNG töltőállomások forgalombővülésének köszönhető.

A Nemzeti Közművek a CNG iránti egyre növekvő igényt időszakosan különböző akciókkal, kedvezményekkel támogatja. Ennek jegyében 2017. szeptember 20-tól mindkét közforgalmú töltőállomásán a CNG árát 335 Ft/kg-ra módosítja. A kedvezményhez a tankolók korlátozás nélkül, visszavonásig juthatnak hozzá.

A CNG üzemanyagot használok az árcsökkentés eredményeként személygépjárműveikkel átlagosan 1600-1800 Ft-ból tudnak 100 km távolságot megtenni, amely akár 15-20%-kal kedvezőbb a hagyományos üzemanyagokkal üzemelőkhöz képest.

A személyszolgáltatást és fuvarozást végző szolgáltatók közül Európa szerte egyre többen választják a gazdaságos és környezetkímélő alternatív hajtásokat a közlekedésben. A Nemzeti Közművek tulajdonában lévő FŐGÁZ CNG Kft. által augusztusban végzett kutatás alapján elmondható és környezetvédelmi szempontból mindenképpen bíztató, hogy a budapesti taxisok is nyitottak az alternatív meghajtású gépjárművekkel való munkavégzésre. A válaszadók megítélése szerint a következő években a CNG-s, a hibrid és az elektromos gépjárművek számának növekedése biztosan várható a taxisok között, azonban a válaszadók csak 30%-a tartja csak jelenleg a tisztán elektronikus meghajtású gépjárművet alkalmasnak taxis szolgáltatás nyújtására. A CNG-vel közlekedők jelentős része hűségesnek mondható, a kedvező tapasztalatok miatt a jövőben is szívesen választanának CNG-s gépjárművet.

Az NGVA, európai gázautó szövetség adatai szerint közel 1,3 millió db földgázzal üzemelő jármű található az EU28 és EFTA, Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban, amelyekből közel 10 ezer db a teherautó. A járműveket már mintegy 3600, de folyamatosan növekvő számú töltőállomás szolgálja ki Európában és Magyarországon. Az NGVA várakozásai szerint 2030-ra Európa útjait több mint 15 millió db földgázzal üzemelő gépjármű fogja használni, aminek kiszolgálását a meglévőkön kívül további 3800 db töltőállomás fogja biztosítani.

A CNG-t használók környezettudatosak, gépjárműveikkel kevésbé terhelik a környezetet, autóik átlagosan 25%-al kevesebb CO2-t, közel 70%-kal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos járművek. A CNG hajtással a szálló por kibocsátása gyakorlatilag nulla, amely különösen kedvező a nagyvárosok levegőjének megóvása érdekében.

A társaság Budapesten két közforgalmi és két üzemi töltőállomást működtet, amellyel a lakosság, a vállalatok, továbbá a BKV Zrt. CNG buszflottájának és az FKF Zrt. CNG-vel üzemelő hulladékszállító gépjárműveinek igényét elégíti ki.

  NRGreport
Címkék
#CNG   #Nemzeti Közművek  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.