NRGreport
Menü

Fontos döntés előtt az OPEC

Pénteken ülnek össze az OPEC tagországok miniszterei és a szervezeten kívüli olajtermelő országok megbízottjai. A találkozó legfontosabb kérdése, hogy meghosszabbítják-e a termeléscsökkentő akciót. 

Pénteken kezdődik az OPEC közös miniszteri tanácsának ülése, melyen bizonyos OPEC miniszterek mellett részt vesznek a külső partnerek megbízottjai is. Az ülésen megvitatják a technikai bizottság korábbi javaslatait, valamint új információk érkezhetnek a kitermelés csökkentő programot illetően. 

Ez utóbbival kapcsolatban felfokozott várakozás figyelhető meg, hiszen a piac arra számít, hogy a miniszteri tanács javasolja a program időbeni meghosszabbítását, várhatóan 2018 év végéig. Ez abból fakad, hogy a pénteki ülés előtt erről már több fórumon is egyeztettek a nagy kitermelők, így Oroszország és Szaúd-Arábia. Rajtuk kívül még Venezuela és Kazahsztán is támogatja a program eltolását - írja az Equilor. 

Ugyanakkor várhatóan nem szigorítanak a kvótákon, és kérdéses Nigéria, valamint Líbia szerepvállalása is. Az elmúlt hetekben az OPEC miniszterei egyre aktívabban kommunikálták, hogy a két felmentett országot is be szeretnék léptetni a programba. 

Az említett tagok egyelőre ellenállást mutatnak, jelenleg kevés esély mutatkozik az integrációjukra. A program kitolásának bejelentése rövid távú lökést adhat az olaj árfolyamának, de az igazi áttörést Nigéria és Líbia bevonása jelentené.

Forrás: Equilor