Trading

Erősítik az árampiacok összekötését

NRGreport | 2017.09.29. 09:11

A regionális együttműködés új területekre való kiterjesztéséről állapodtak meg a résztvevő országok és az Európai Bizottság képviselői a Közép- és Dél-Kelet-Európa gázpiaci összeköttetések létrehozásával foglalkozó, ún. CESEC magas szintű munkacsoport 2017. szeptember 28-i miniszteri ülésén, Bukarestben. A résztvevők a Budapesten megrendezett 2016. évi miniszteri szintű ülésen született döntést megerősítve egyetértési megállapodást fogadtak el az együttműködés kiterjesztéséről a villamos energia, a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság területeire.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy Magyarország a villamos energia tekintetében – a kötelező uniós célszámot messze meghaladva – jó összeköttetésekkel rendelkezik a szomszédos országokkal. A delegációvezető szükségesnek nevezte a kiemelt infrastruktúra-projektek mielőbbi megvalósítását, mivel azok a határkeresztező átviteli kapacitások fejlesztésén keresztül hozzájárulnak a piaci integráció erősítéséhez és a közép-kelet európai villamosenergia-piacok jobb működéséhez. A magasabb fokozatba lépő regionális piac-összekapcsolás javítja a villamosenergia-kereskedelem hatékonyságát is.

Az államtitkár a nyugat-balkáni országok és a velük szomszédos EU-s tagállamok közös érdekének nevezte az ellátásbiztonság erősítését. Kiemelte, Magyarország támogatja a nyugat-balkáni regionális villamosenergia-piac fejlesztését, amely eredményesen segítheti a piacok összekapcsolását és az országok átviteli hálózati rendszerirányítói közötti szorosabb együttműködést a határon átnyúló energiakereskedelem kiegyensúlyozásában. Úgy értékelte, hogy a regionális piacok likviditásának növelésével fokozható az ellátási válsághelyzetekben különös jelentőséggel bíró hatékonyság. Ennek érdekében Magyarország az érintett uniós tagállamokkal (Bulgária, Görögország, Horvátország, Olaszország és Románia) együtt szorgalmazza a regionális villamosenergia-piac fejlesztését és az e célt szolgáló, más jövőbeli együttműködések keretének létrehozását. Az erről szóló egyetértési nyilatkozatot a CESEC munkacsoportülés alkalmából írták alá. A munkacsoport tagjai tudomásul vették Magyarország csatlakozását ezen egyetértési nyilatkozathoz, amely elismert előrelépésként bekerült a bukaresti tanácskozás eredményeit összegző következtetések közé.

Az ülés résztvevői elfogadták a regionális földgázpiaci integráció és a földgáz-kereskedelem javítását célzó, aktualizált Akciótervet is. Az ellátásbiztonság javításában és a diverzifikációt elősegítő projektek megvalósításában nélkülözhetetlen a regionális együttműködés dinamikus erősödése – húzta alá Aradszki András. Magyarország számára továbbra is prioritást jelent a román-magyar határkeresztező földgázvezeték kétirányúsítása. A projekt megvalósulásával új – a közeljövőben várhatóan meginduló román fekete-tengeri földgáz-kitermelésből és a Déli Gázfolyosó irányából származó – földgázforrások válnak elérhetővé.

A 2015-ben létrejött CESEC munkacsoport célul tűzte ki a közép- és délkelet-európai gázpiacok összekapcsolásához, a gázrendszer ellenálló képességének növeléséhez szükséges projektek, összeköttetések beazonosítását, értékelését és a leghasznosabb projektek végrehajtásának felgyorsítását. A kezdeményezésben az uniós tagállamok közül Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Szlovénia, az Energiaközösség szerződő felei közül pedig Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Moldova, Szerbia és Ukrajna vesz részt – tudatta közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

  NRGreport
Címkék
#árampiac   #gázpiac  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.