Fenntarthatóság

Uniós norma lesz a fenntartható épületekre

NRGreport | 2017.09.29. 10:26

Az Európai Bizottság szeptember 28-án indította el a fenntartható épületek új EU-s keretrendszere, a ‘Level(s)’ kísérleti szakaszát, mely az építőipar átalakítását segíti majd. Jellegét tekintve ez lesz az első olyan eszköz, melyet arra fejlesztettek ki, hogy egész Európa-szerte alkalmazható legyen. 

Karmenu Vella, a Környezetpolitika, tengerügyek és halászati politika biztosa elmondta: “A Level(s) segíthet minket, hogy egy fenntarthatóan épített környezetet alakítsunk ki egész Európa-szerte, és támogatni tudja a körkörös gazdaságra való átállást. Ezt a keretrendszert a Nemzetközi Zöld Építés Hetén tesszük nyilvánossá az ágazat számára, mintegy Európa globális vezető szerepének igazolásaként. Ez fontos lépést jelent az erőforrás-hatékonyabb és versenyképesebb építőipari ágazat felé Európában.” 

A Level(s) az iparral és az állami szektorral folytatott széles körű konzultáció eredménye, és olyan teljesítménymutatókra összpontosít, mint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásai, erőforrás- és a vízhatékonyság, valamint egészség és kényelem. Célja egy „közös nyelv” létrehozása azon téma körül, amit a fenntartható építés a gyakorlatban jelent – kiterjesztve a vitát az energiahatékonyságon túlra.

A Level(s) tesztfázisa most indul, és 2019-ig tart. Minden építési projektet szívesen látnak, hogy többet lehessen róluk megtudni, és részt vegyenek az eszköz tesztelésében. Az Európai Bizottság technikai segítséget nyújt azoknak, akik a Level(s) eszközt vagy annak egy részét alkalmazzák.

Közös zöld nyelv

James Drinkwater, a World Green Building Council Európai Régiójának igazgatója szerint: “Ez világos jelzés a piac számára, hogy a fenntartható építési gyakorlat a piaci résből normává válik. Az a közös cél, hogy közel nulla energiaigényű épületeket hozzunk létre Európa-szerte, az iparági fellépések katalizátorává vált, most pedig a ’fenntartható’ építés körül kialakított közös nyelv segít minket abban, hogy a mainstream gyakorlatot valóban átalakítsuk.”

A Level(s) egy nyílt forráskódú értékelési keretrendszer, amelyet az Európai Bizottság dolgozott ki, szoros együttműködésben olyan kulcsfontosságú szereplőkkel mint a Skanska, a Saint-Gobain, a Sustainable Building Alliance és a Green Building Council szervezetek. 

A kísérleti szakasz támogatására két technikai útmutatót tettek közzé. Az első útmutató a Level(s)-t és annak működését mutatja be. A második útmutató részletes támogatást nyújt ahhoz, hogyan használjuk a Level(s)-t a teljesítményértékelésben. A Bizottság 2017. december 4-én Brüsszelben a Level(s) tesztelése iránt érdeklő szervezetek számára kísérleti workshopot szervez – tudatta közleményben az Európai Bizottság.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.