Vállalatok

Letaszították a trónról az ExxonMobilt

NRGreport | 2017.10.02. 09:11

Az energiaipari társaságok S&P által jegyzett globális rangsorában a Gazprom vette át az első helyet.

A Gazprom vette át a vezetést a globális energiaipari cégek S&P által jegyzett 250-es listáján – olvasható az Oilprice írásában. A rangsor a társaságok pénzügyi teljesítményét négy fő mérőszám alapján állapítja meg, az eszközértéket, a bevételt, a nyereséget, és a befektetett tőke megtérülését veszik górcső alá. A listán csak olyan cégek szerepelnek, melyek tőkeértéke meghaladja az 5,5 milliárd dollárt. 

Az ExxonMobil a felsorolt paraméterek alapján 12 éve vezette a vállalati rangsort, ebben az évben azonban a kilencedik helyre esett vissza az S&P listáján. A Gazprom elsőségével kapcsolatban a cikk emlékeztet az orosz társaság állami kötődésére, és arra, hogy jelentős szerepet játszik Európa gázellátásában. Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy időről időre szankciók is sújthatják, ki van téve az Európai Unió szabályozási törekvéseinek, közvetlenül sújtják az alacsony olaj- és gázárak, s nem utolsó sorban szembe kell néznie a megélénkülő LNG-ágazat versenypiaci kihívásaival. 

A helycserék az energiaiparban zajló drámai változások következménye – értékelt az S&P, amit korábban egyértelműen az olajipari társaságok uraltak. 2017-ben viszont a közmű és a csővezetéket üzemeltető cégek is betörtek a listára. Ez persze nem is annyira meglepő – kommentálta a jelentés, hiszen az olajárak már harmadik éve alacsonyak, az olajtársaságok ettől "szenvednek", miközben a szabályozott közüzemi szolgáltatások bevételei meglehetősen stabilak, s ugyanez jellemző a csővezetéket üzemeltető cégekre is, melyek tipikusan hosszú távra szóló szerződéseket kötnek, általában rugalmatlan árakon. Példának hozták fel a francia olajipari Totalt, amelyik több beruházást eszközölt vezetéképítésbe, s a tizedik helyre került a 12-dikről. De ilyen az E.ON is amelyik a 114. helyről ugrott a másodikra, köszönhetően annak, hogy a megújulókra összpontosított, s leválasztotta a fosszilis ágazatot. 

Nem kizárt az sem, hogy az ExxonMobil visszaszerzi első helyét a rangsorban – vélekednek az S&P szakértői, arra célozva, hogy az amerikai Permian mező kiaknázására 6,6 milliárd dollárt költ egy januári bejelentés szerint a társaság, a lelőhelyről napi 6 millió hordó olaj felszínre hozására számítanak – írta az Oilprice. 

  NRGreport
Címkék
#Exxonmobil   #Gazprom   #olajipar   #Total  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.