Trading

Sorsdöntő napok előtt az OPEC

NRGreport | 2017.10.04. 09:11

Szentpéterváron gyűlnek össze ezen a héten az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok szakminiszterei, ahol közelebb kerülhet a kartell a termeléscsökkentési megállapodás szempontjából fontos exportellenőrzési mechanizmus részleteinek kidolgozásához. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének, valamint a szervezeten kívüli olajtermelő országok miniszterei találkoznak ezen a héten Szentpétervárott, hogy az Orosz Energetikai Hét nevű iparági fóum keretei közt megvitassák az olajkartell termelécsökkentési akciójának eredményeit, illetve az olajexportot ellenőrző mechanizmus részleteit – írja az Oilprice.com.

Alexander Novak, orosz energiaminiszter a konferencia előtt a Taszsz hírügynökségnek elmondta, hogy a résztvevők megvitatják az olajpiacok jelenlegi állapotát, valamint a termeléscsökkentés megvalósítását és ennek ellenőrzését is. 

Noval elmondta, hogy az OPEC legutolsó, szeptember 22-i tanácskozásán az összes résztvevő egyetértett abban, hogy szükséges az résztvevő államok olajexportjának ellenőrzése. A miniszter szerint ez egy új eszköz lenne a korlátozások betartatására, de a módszer részleteiről még nem született megállapodás. Épp ez lenne a szentpétervári fórum egyik legfontosabb feladata. A korábbi találkozó előtt napvilágot láttak olyan hírek, amelyek szerint a termeléskorlátozásban részt vevő államok valamiféle informális ellenőrzési mechanizmus bevezetését tervezik az olajexportra.    

A szentpétervári energiacsúcs október 3-án kezdődött és szombatig tart, az esemény súlyát jelzi, hogy az országok szakminiszterei mellett részt vesz a találkozón Mohammad Barkindo, az OPEC főtitkára is. A konferencián kétoldalú találkozókra is sor kerül – mondta Novak. 

S bár a fórum nem számít hivatalos OPEC eseménynek, szakértők szerint fontos állomás az olajkartell legközelebbi, novemberben megrendezendő tanácskozása előtt. A résztvevő miniszterek szerint ugyan egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy kiterjesztik a termeléscsökkentési megállapodást, de az OPEC és a többi érintett ország szokás szerint minden lehetőséget nyitva hagy az olajpiacok kiegyensúlyozására. 

  NRGreport
Címkék
#OPEC+   #termeléscsökkentés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.