NRGreport
Menü

Putyin meglepte az olajpiacokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári Orosz Energetikai Hét elnevezésű iparági fórumon azt mondta, hogy az OPEC-tagállamok és a szervezeten kívüli olajtermelő országok közötti termeléscsökkentő megállapodást 2018 végéig terjeszthetik ki. A piaci szereplők többsége ennél rövidebb idejű kiterjesztést valószínűsít.

Az akcióban résztvevő tagállamok tavaly novemberben döntöttek úgy, hogy napi 1,8 millió hordóval csökkentik termelésüket az olajpiacok stabilizálása érdekében. Az eredeti megállapodást később jövő márciusig meghosszabbították.

Mindenki a stabil piacokban érdekelt. A megállapodás pedig jót tesz a globális gazdaságnak - mondta az orosz elnök a fórumon. Putyin szerint a termeléscsökkentési akciót legalább a jövő év végéig meg kell hosszabbítani - írja a CNBC.

Az orosz elnök szavai némileg meglepték az elemzőket, a piac ugyanis ennél rövidebb idejig tartó kiterjesztést valószínűsít és az érintett országok képviselői is ennél rövidebb intervallumról beszéltek korábban. Khalid al-Falih szaúdi energia miniszter, hasonlóan más OPEC-tagországok szakminisztereihez, néhány hónapos kiterjesztésről beszélt, a jövő év végi időpont nem hangzott el mostanáig.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a januártól kezdődött akció kezdi elérni hatását és fokozatosan enyhül a túlkínálatos piac. A növekvő kereslet segítségével az olajárak múlt héten a 60 dollár közeli szinteket is elérték, ami több mint két éves csúcsot jelent.

A csökkentés kiterjesztéséhez közös döntés és az OPEC-en belüli teljes konszenzus szükséges, de a javaslatnak nincs komoly ellenzője - mondta a Reutersnek Bijan Zanganeh, iráni olajminiszter. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy ez a csökkentés időbeni meghosszabbítását jelenti-e, vagy akár a termelés nagyobb arányú visszafogásáról is szó lehet.

Venezuela olajminisztere is azt mondta, hogy egyelőre tárgyalások folynak arról, hogy csak meghosszabbítsák az akció idejét, vagy további csökkentéseket irányozzanak elő.

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg a jövőben, Szaúd-Arábia egyetértése nélkül aligha történhet lényegi változás. Az OPEC-et de facto irányító olajmonarchia energiaminisztere korábban azt mondta, hogy a korlátozás legalább 2018 második negyedévéig meg kell hosszabbítani. Az is szóba került, hogy a résztvevő országokon kívül további olajtermelő államokat vonnának be az akcióba elsősorban Dél-Amerikában és Afrikában.

Forrás: CNBC