NRGreport
Menü

USA: vége a szén elleni háborúnak

Az Egyesült Államokban likvidálják Barack Obama tiszta energiagazdálkodásról szóló szabályozását, ami a szénerőművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését célozta. 

"A szén elleni háborúnak vége" - jelentette ki Scott Pruitt, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) vezetője a szénbányászat fellegvárának számító Kentucky államban, az eseményen részt vett a szenátus republikánus többségi vezetője, Mitch McConnell is. Az EPA vezetője közölte, hogy aláírja azt a jogszabályt, amely hatályon kívül helyezi az úgynevezett tiszta energiagazdálkodási tervet, amivel az Obama-adminisztráció a szénerőművek szén-dioxid-kibocsátását kívánta korlátozni - írta a The Guardian.

Pruitt számára az Obama-terv kinyírása egy hosszú küzdelem csúcspontja lesz, amit még Oklahoma állam választott ügyvédeként kezdett el. Pruitt azon nagyjából két tucat ügyvéd egyike volt, akik megtámadták Barack Obama erőfeszítését, ami az emisszió korlátozását célozta. Szorosan kötődve a helyi olaj- és gáziparhoz, Pruitt is elutasítja a tudósok álláspontját, ami szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése a globális klímaváltozás elsődleges előidézője. Donald Trump, aki szintén ostorozza a tudományos álláspontot, és egyúttal a Környezetvédelmi Ügynökség fejévé nevezte ki Pruittot, még a 2016-os kampányában megígérte, hogy kinyírja a tiszta energiáról szóló terveket, azzal a céllal, hogy újraélessze az amúgy halódó szénbányászatot. 

A kedden aláírandó új rendeletben Pruitt azt közölheti, hogy az Obama-admisztráció túllépett a szövetségi törvényeken amennyiben olyan kibocsátási normákat határozott meg, melyeket az erőművek nem képesek teljesíteni. Kentucky egyik szénipari cégénél, a Whayne Supply-nál Pruitt úgy fogalmazott, "az EPA és egyetlen más szövetségi ügynökség sem használhatja fel hatáskörét arra, hogy azt mondja neked: háborút hirdetünk gazdaságunk bármely ágazata ellen". A Whayne Supply az elmúlt években kénytelen volt elbocsátani munkatársainak mintegy 60 százalékát. McConnell szenátor ezzel kapcsolatban elismerte, hogy az elveszett munkahelyek többségét már nem tudják visszahozni, de ahogy fogalmazott: meg tudják állítani az amerikai szénerőművek számának csökkenését, a szén piacának zsugorodását.

Barack Obama terve azt célozta, hogy 2030-ra 35 százalékkal csökkentsék a 2005-ös szén-dioxid-kibocsátási szintet, konkrét értékeket határozva meg az erőművek számára, s múlt évben a legfelsőbb bíróság is helyben hagyta az iparág és a szénbarát államok által támadott szábályozást. A tiszta energiagazdálkodási terv visszavonásával Trump és Pruitt megszüntetik Obama örökségét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. 

Ennek leglátványosabb eleme az volt, amikor Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, melynek keretében közel 200 ország vállalt kötelezettséget a globális felmelegedés elleni küzdelemben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Pruitt akkor ezt úgy kommentálta, hogy az elnök óriási bátorságról tett tanubizonyságot, amikor Amerikát tette az első helyre, nemet mert mondani a többieknek, és kilépett a megállapodásból. Ez volt a helyes lépés - hangsúlyozta a Környezetvédelmi Ügynökség feje.

Ezzel szemben a környezetvédelmi és közegészségügyi szervezetek rövidlátónak tartják a döntést. Szerintük Trump nemcsak a szennyezés okozta halálozás és egészségügyi kezelés költségeit hagyja figyelmen kívül, hanem azt a gazdasági pluszt is, amit a tiszta energiaiparág kiépítése nyújt munkahelyek teremtésével az egész ország területén - mondta Michael Brune, a Sierra Club ügyvezető igazgatója.

Forrás: The Guardian/NRGreport