Vállalatok

2,4 millió eurós forgalom a régiós gáztőzsdén

NRGreport | 2017.10.11. 09:11

Sikeresen, 2,4 millió eurós és 127 GWh heti összesített forgalommal indult el az euró alapú kereskedés a régiós gáztőzsdén, a CEEGEX-en – közölte a klíringházi és garanciavállalási szolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. Az euró alapú kereskedés és elszámolás eredményeként a gáztőzsdéről eltűnik az eddigi kereskedésben meglévő árfolyamkockázat, emellett egyszerűbbé válik a CEEGEX és a nemzetközi piacok árainak összehasonlítása. Ez fontos lépést jelent az egységes európai piac felé.  

Októbertől az eddigi forint alapú helyett, euró alapú kereskedéssel és elszámolással működik a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac. Az euró alapú elszámolás első hetében egyszeresen számítva 2,4 millió euró értékben és 127 GWh mennyiségben kereskedtek a CEEGEX-en – közölte a KELER Csoporthoz tartozó, klíringházi és garanciavállalási szolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. A forgalomból 1,8 millió euró és 96 GWh mennyiség volt a másnapi és napon belüli, és 0,6 millió euró és 31 GWh mennyiség a hosszú távú kereskedés.

Egyszerűbbé válik az összehasonlítás

Az euró alapú kereskedés és elszámolás bevezetésével az elszámolás és kiegyenlítés mellett a kockázatkezelést érintő folyamatok is euró alapúak lesznek. Ugyanakkor a KELER KSZF az általa alkalmazott szolgáltatási díjakat továbbra is forintban határozza meg. Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója az átállásról elmondta: a kereskedési deviza cseréje önmagában nem okoz változást a kockázatkezelési módszertanban, azonban a biztosítékként elfogadott eszközök kezelése módosul.
„Az euró alapú kereskedés két szempontból nagyon lényeges. Egyrészt azért előnyös a piaci szereplők számára, mert sokkal egyszerűbben összehasonlíthatóak lesznek a CEEGEX árai a legjelentősebb nemzetközi gáztőzsdék áraival, másrészt pedig eltűnik a forint/euró átváltásokból adódó árfolyamkockázat a rendszerből” – fogalmazott Mátrai Károly. Hozzátette: az euró alapú elszámolási rendszer egy újabb és fontos lépés az egységes európai energiapiac létrehozása felé. 

Mi várható a jövőben? 

A vezérigazgató utalt továbbá arra, hogy amíg a múlt év végén 14 szereplő rendelkezett a CEEGEX piacon egyéni klíringtagsággal, akik közül öt társaság külföldi székhelyű volt,  addig mára már 21-re bővült a regisztrált aktív kereskedő tagok száma. A KELER KSZF stratégiai célja, hogy még az idei évben és a következő években tovább növelje a tagok számát. Ennek érdekében a KELER KSZF célja a partnertőzsdékkel való szoros együttműködés kialakítása, míg a társaságnál folyamatos a rendszer- és az egyedülálló, költséghatékony szolgáltatások fejlesztése, emellett pedig az akvizíciós lehetőségeket is keresi. 

A KELER KSZF a múlt évben 11 százalékkal 1,278 milliárd forintra növelte a bevételeit. Mátrai Károly szerint az idén a KELER KSZF bevételei várhatóan további 5 százalékkal nőnek és 1,300 milliárd forint fölé gyarapodhatnak – tudatta közleményben a KELER. 

  NRGreport
Címkék
#gáztőzsde   #KELER KSZF  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.